Arctic Rally Finland toegevoegd aan het FIA World Rally Championship 2021

Het FIA World Rally Championship zal volgende maand voor het eerst de poolcirkel betreden nadat WRC-promotor vandaag Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox aan de kalender van 2021 heeft toegevoegd.

Het geheel nieuwe sneeuw- en ijsevenement vindt plaats in Rovaniemi. De rally zal plaatsvinden van 26 tot 28 februari en vervangt de afgelaste Rally van Zweden, de enige pure winterwedstrijd van het WRC. Dit betekent een mooie tweede wedstrijd van het startende seizoen waar er voorlopig 12 evenementen op de lijst staan. De aankondiging betekent dat het Scandinavische land dit jaar twee WRC-wedstrijden zal organiseren. De Rally van Finland, die wordt gehouden op iconische onverharde achtbanen rond Jyväskylä, zal plaatsvinden van 29 juli tot 1 augustus.

Rovaniemi, de hoofdstad van de meest noordelijke provincie van Lapland in Finland, ligt net buiten de poolcirkel. De wedstrijd vindt plaats in de regio waar de temperatuur in februari onder de -30 °C kan dalen. De stad staat bekend als de thuisbasis van de kerstman (of Joulupukki zoals hij in Finland wordt genoemd) en trekt ook veel toeristen om de prachtige Aurora Borealis-displays te bekijken – beter bekend als het noorderlicht.

foto: FIA World Rally Championship

De rally begint op vrijdag 26 februari met een shakedown, voorafgaand aan de opening van de klassementsproeven die avond. Op zaterdag zijn er drie proeven die tweemaal worden gereden voorafgaand aan de laatste etappe van zondag, die wordt afgesloten met de Wolf Power Stage. Er staan ongeveer 10 klassementsproeven op het programma, goed voor zo’n 260 km tegen de klok. De rally zal plaatsvinden onder strikte nationale, lokale en FIA Covid-19-procedures en de organisatoren zullen alle protocollen volgen om te bepalen of fans eventueel kunnen worden toegelaten.

Jona Siebel, algemeen directeur van de WRC-promotor, was onder de indruk van de vastberadenheid van promotor AKK Sports om de rally op korte termijn te organiseren. Siebel vertelt: “Sinds in december werd bevestigd dat Rally van Zweden niet zou kunnen plaatsvinden, hebben we hard gewerkt met AKK Sports, de stad Rovaniemi en de enthousiastelingen daar om dit evenement mogelijk te maken. Het is een zware race tegen de klok geweest en mijn dank gaat uit naar alle betrokkenen.”

Foto: FIA World Rally Championship

FIA-rallydirecteur Yves Matton beaamde: “Nu Arctic Rally Finland op de WRC-kalender komt, zullen we een rally meemaken in een regio die ons altijd heeft doen dromen en waar de omstandigheden optimaal beloven te zijn voor een sneeuwevenement. Na de ongelukkige afgelasting van de Rally in Zweden is dit het bewijs wat uitdagingen met zich mee kunnen brengen. Ik wil AKK en het organiserende team bedanken voor hun inzet, professionaliteit en vastberadenheid, waardoor ze in staat zijn om in korte tijd een tweede ronde in Finland te realiseren. We zullen al onze hulp en steun geven om een ​​groot succes te garanderen voor deze nieuwe ronde.”

De herziene kalender is onder voorbehoud van goedkeuring door de FIA.

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws