VAB-Gezinswagen van het Jaar 2021: de winnaars

Aan de 34ste editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing namen – toevallig – 34 auto’s deel. In de drie categorieën werd telkens een winnaar gekozen. De Dacia Duster, Skoda Octavia Combi en MG ZS EV behaalden goud.

Twee nieuwigheden in deze editie van de VAB-Gezinswagenverkiezing. Voor het eerst wordt ook de kilometerkostprijs van een auto mee gewogen in het eindresultaat. Je mag je namelijk niet enkel laten leiden door de aankoopprijs, maar moet ook rekening houden met de gebruikskost van een auto. Die kilometerkostprijs werd door VAB voor alle deelnemende wagens berekend op basis van drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, …) en het werkelijke verbruik. Dat model wordt afgestemd op een gezin dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de auto 8 jaar in z’n bezit houdt, wat het gemiddelde is voor particuliere wagens.

Een tweede nieuw element is dat de categorie van de elektrische wagens enkel nog maar uit volledig elektrische auto’s bestaat. Tot vorig jaar mochten ook plug-in hybrides deelnemen met een elektrische radius van minimaal 50 kilometer. Vanaf dit jaar dus enkel nog full electric in deze categorie met een verrassende Chinese winnaar.

Het verbaast waarschijnlijk niet, maar door de coronamaatregelen kon de VAB-Gezinswagenverkiezing niet helemaal doorgaan zoals gepland. Hoewel een volledig coronaproof testweekend werd ontwikkeld met desinfectie van alle wagens na elke test, noopten de omstandigheden tot de drastische beslissing om de gezinsjury dit jaar te laten vallen. De jury bestond deze keer dus enkel uit professionelen, die beroepshalve de kans kregen om alle auto’s op individuele basis te testen met de specifieke opdracht om de auto’s te quoteren op basis van de noden van een gezin. Voor het eindresultaat werd een 80/20-verdeelsleutel gebruikt voor respectievelijk de quotering van de jury en de kilometerkostprijs.

In categorie 1 tot 22.000 euro won de Dacia Duster met 92 punten. De jury oordeelde dat de Dacia Duster veel waar voor zijn geld biedt. Een ruime auto die er goed uitziet. Tweede werd de Hyundai i20 en derde de Citroën C3.

De Skoda Octavia Combi won met 69 punten dan weer categorie 2 tot 34.000 euro. Vooral de ruime koffer van 640 liter wordt geprezen. De jury ziet die wagen als ideale gezinswagen. Op de tweede plaatse vinden we de Renault Captur en op de derde de Seat Leon ST.

De MG ZS EV won de categorie elektrisch met 75 punten. De auto is de eerste auto die in China gemaakt wordt die de titel van VAB-Gezinswagen van het Jaar krijgt. Een jurylid beschrijft het zo: “De Chinezen laten zien hoe betaalbaar elektrisch rijden moet.” De MG ZS EV heeft een gunstige prijs en is goed uitgerust. Twee werd de Hyundai Ioniq Electric en derde de Volkswagen ID.3.

(Persbericht en foto met dank aan Skoda Press / D’Ieteren)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws