Eerste WK Formule E met Stoffel Vandoorne belooft heel wat spanning

Morgen is het zover. Dan begint het nieuwe Formule E-seizoen. Het zevende al en voor het eerst is het Formule E-seizoen officieel een wereldkampioenschap. Vanaf morgen begint de strijd om een opvolger voor de Portugees António Félix da Costa (DS Techeetah) te bepalen.

Zoals de voorbije seizoenen wordt er opnieuw een spannend seizoen verwacht. Er zijn twaalf teams met elk twee rijders. Zij toonden tijdens de tests in Valencia, bestaande uit vijf sessies, al dat de verschillen klein zijn. Het verschil tussen de snelste en de traagste was 0,761 seconden. Een fractie zeg maar. De Duitser Maximilian Günther (BMW i Andretti Motorsport) was voor het tweede jaar op rij de snelste tijdens die tests. De rest van de top tien bestond uit acht verschillende teams. Nog opvallend: na elke sessie was er telkens een andere coureur de snelste.

De strijd om het wereldkampioenschap lijkt dus opnieuw spannend te worden. Bij de favorieten is er titelverdediger Félix da Costa. Hij won vorig jaar het kampioenschap met het grootste verschil ooit in de Formule E. Dat was 71 punten. Het is de vraag of hij zichzelf kan opvolgen. Zelf voelt hij zich klaar en sterk genoeg om hetzelfde te doen als vorig jaar. Félix da Costa is blij met waar hij nu staat en hoe hij op dit moment rijdt, maar er zijn kapers op de kust.

Om titeluitdagers te vinden, moet je al niet ver zoeken. De Fransman Jean-Eric Vergne die ploegmaat is van Félix da Costa, rijdt met dezelfde middelen en heeft zelf twee Formule E-titels (2018 en 2019). Telkens met DS Techeetah. DS Techeetah heeft dus de voorbije drie seizoenen de titel behaald in het rijderskampioenschap, maar ook in de laatste twee seizoenen ging het kampioenschap voor het beste team naar hen. Het is dan ook een van de belangrijkste vragen of het team die reeksen kan voortzetten.

Een van de grootste uitdagers wordt Nissan e.dams met de Zwitser Sébastien Buemi en de Brit Oliver Rowland die vorig seizoen respectievelijk vierde en vijfde eindigden. Zo was Nissan vorig seizoen het op een na beste team en Nissan was in de laatste races mogelijk de beste.

Ook uit Belgische hoek is er een titelkandidaat. Stoffel Vandoorne start zijn derde seizoen. Zijn tweede bij Mercedes-Benz EQ Formula E Team. In zijn eerste seizoen reed hij voor HWA. Vorig seizoen eindigde Vandoorne op plaats twee. Die plaats verzekerde hij na de laatste ePrix gewonnen te hebben. “In het nieuwe seizoen zal alles nog korter bij elkaar liggen”, zegt Vandoorne. “Op dit moment moet iedereen zich spiegelen aan DS Techeetah door hun resultaten van de voorbije seizoenen. Ze hebben al getoond dat ze ook dit seizoen heel sterk zullen zijn, maar er zijn ook tekenen zichtbaar dat er mogelijkheden zijn om hen te verslaan.”

Vandoorne zegt dat hij foutjes van vorig seizoen zo veel mogelijk eruit moet halen. “Zo kunnen we meedoen voor de wereldtitel”, zegt hij. “Zelf wil ik zo veel mogelijk op het podium staan en voor de winst gaan. Als die mogelijkheid er niet is, willen we natuurlijk nog altijd zo veel mogelijk punten meenemen. We hebben alleszins als team op alle vlakken een stap vooruitgezet. De wagen heeft ook een nieuwe aandrijflijn die ontwikkeld is op basis van wat we vorig seizoen geleerd hebben. Hopelijk zorgen al die extra stappen ervoor dat we kunnen meedoen voor de titel.”

Het wereldkampioenschap begint morgen in Saoedi-Arabië met een nachtrace. Een dag later volgt al de twee ePrix. Ook die is in het donker. Beide races zullen om 18 uur Belgische tijd doorgaan. Het zijn de eerste wedstrijden in het donker in de geschiedenis van de Formule E.

In Saoedi-Arabië zijn de eerste ePrixs. Nadien volgen er nog zes, maar daar kunnen er nog zes extra aan toegevoegd worden. Van zes ePrixs is de datum nog niet geweten. De winnaar van een race krijgt 25 punten. Wie de snelste ronde rijdt, krijgt een extra punt. En een vertrek van de polepositie levert drie punten op.

(Foto’s met dank aan Fia Formule E en foto gekopieerd van Wikipedia met dank aan N509FZ)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws