Nyck de Vries pakt eerste pole van het seizoen

Na de twee vrije trainingen is de Nederlander Nyck de Vries (Mercedes-Benz EQ Formula E Team) ook de snelste in de kwalificaties. Zo start hij vanavond in de eerste race Formule E-race van het seizoen vanuit de polepositie. Dankzij die polepositie verdient de Vries al drie punten voor het wereldkampioenschap.

Het systeem van de kwalificaties blijft hetzelfde als de voorbije seizoenen. De rijders worden verdeeld in vier groepen en elke groep mag om beurt het circuit op. Eens op het circuit krijgt elke coureur enkele minuten om een snelste ronde neer te zetten. In de praktijk hebben ze een uitrijronde plus twee rondes. Critici vinden dat de eerste groep benadeeld is, omdat er nog niet zo veel rubber op het circuit ligt en er zo minder grip is.

De top zes mag nadien voor de tweede keer in actie komen. De zogenaamde Super Pole. Om de beurt krijgen ze een uitrijronde plus een extra ronde. De snelste van de Super Pole vertrekt in de race dan vanuit de polepositie.

Stoffel Vandoorne moest al in actie komen in de eerste groep. Hij was de snelste van zijn groep, maar in de andere groepen waren er heel wat rijders die sneller waren dan hem. Vandoorne eindigde uiteindelijk op plaats 15. Vandoornes ploegmaat de Vries kon zich wel plaatsen voor de Super Pole. Hij zette de snelste tijd neer: 1:08.786.

Tijdens de Super Pole was de Vries duidelijk de snelste. Hij reed nog sneller: 1:08.157. Dat is bijna zeven tienden sneller dan de tweede de Duitser Pascal Wehrlein (TAG Heuer Porsche Formula E Team). De Duitser René Rast van Audi Sport ABT Schaeffler vertrekt vanuit de derde plaats.

“Ik wil mijn team bedanken”, zegt de Vries. “Ze hebben de afgelopen maanden heel hard gewerkt en onze zwakkere punten goed aangepakt. Ik ben heel blij met de prestatie van vandaag en hopelijk doen we zo verder.”

Vanavond om 18 uur staat al de eigenlijke race op het programma. De winnaar krijgt 25 punten en wordt zo de eerste leider van het WK Formule E.

(Foto met dank aan Fia Formule E)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws