Nyck de Vries wint eerste ePrix van het seizoen

De Nederlander Nyck de Vries (Mercedes-Benz EQ Formula E Team) was tijdens de vrije trainingen en de kwalificaties al de snelste. Nu heeft hij ook de race van de eerste ePrix van het Formule E-seizoen als snelste afgesloten. Hij vertrok in het donker in Diriyah, Saoedi-Arabië, vanuit de polepositie en reed heel de wedstrijd op kop. Zo is de Vries de allereerste ePrix-winnaar van een WK Formule E.

Op het einde moest de Vries enkel nog opletten voor zijn energieverbruik. Hij had aan de finish nog minder dan 1% van de totale energie over. Dat komt doordat er twee safety cars waren. Halfweg raakten de Britten Sam Bird (Jaguar Racing) en Alex Lynn (Mahindra Racing) elkaar. Lynn kon niet meer verder en de safety car moest op het circuit komen zodat zijn wagen kon weggehaald worden. Bird probeerde eerst nog, maar na enkele ronden moest hij toch opgeven.

Na de herstart botste de Duitser Maximilian Günther (BMW i Andretti Motorsport) enkele ronden later met de zijkant van de wagen tegen de muur. Ook hij kon niet meer verder en de safety car moest opnieuw aan het werk.

Dankzij zijn overwinning krijgt de Vries 25 punten voor het klassement. En met nog drie punten voor de polepositie en een extra punt door de snelste te zijn in de groepsfase van de kwalificaties, heeft de Vries nu 29 punten, waarmee hij natuurlijk aan de leiding staat van het WK. Hij heeft 11 punten meer dan de Zwitser Edoardo Mortara (ROKiT Venturi Racing). Mortara startte als vierde aan de race maar kon opschuiven naar de tweede plaats.

“Het is geweldig om alle goede voorbereidingen van de voorbije maanden om te zetten in een overwinning”, zegt de Vries. “Het is heel raar. Normaal zou ik nu uit mijn dak moeten gaan en ik ben nu heel kalm.”

Onze Belg Stoffel Vandoorne (ploegmaat van de Vries) startte als 15de, maar kon mede dankzij de safety car opschuiven naar een achtste plaats. Op het einde leek Vandoorne de snelste ronde neergezet te hebben (1:09.583), maar het extra punt voor de snelste ronde ging naar de Duitser René Rast (Audi Sport ABT Schaeffler). Na deze ePrix heeft Vandoorne nu vier punten en is daarmee achtste in het klassement. Mercedes staat ook eerste in het klassement voor teams.

DS Techeetah, die de afgelopen seizoenen domineerde, heeft na de eerste ePrix nul punten. Titelverdediger António Félix da Costa was de beste van het team en eindigde op de elfde plaats. Dat is een plaats te kort om punten te kunnen krijgen.

Morgen moet iedereen weer vol aan de bak, want morgen staat de tweede ePrix van het seizoen al op het programma. Dat is opnieuw in Saoedi-Arabië op hetzelfde circuit.

(Foto met dank aan Fia Formule E)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws