Sam Bird wint tweede race in Diriyah die eindigt met anticlimax

Nog voor dat de tweede ePrix van het seizoen zou beginnen, zeiden verschillende insiders dat we spektakel zullen te zien krijgen. Een aantal snelle wagens moesten achterin vertrekken met onder meer Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries (beiden Mercedes) en René Rast (Audi). Enkel de Duitser Rast kon zich nog in de punten rijden met een tiende plaats. Ook zette hij de snelste ronde neer, waardoor hij nog een extra punt kreeg voor het klassement. Vandoorne had ook een ‘stop & go’ gekregen. Een bestraffing nadat hij tijdens de vrije training eerder op de dag te weinig energie had verbruikt. Uiteindelijk reed hij anoniem naar een 18de plaats.

Voorin moest de Nederlander Robin Frijns (Envision) zich vooral bezighouden met de Brit Sam Bird (Jaguar) die vorig seizoen won in Diriyah. Halfweg kon Bird voorbij Frijns, omdat Frijns even een kleine omweg maakte om de attack mode te activeren. Bij attack mode krijg je vier minuten extra vermogen. Frijns kon tijdens zo’n periode Bird weer voorbij, maar Bird ging er even later weer voorbij. Ook hij maakte gebruik van de attack mode.

Achter hen streden de ploegmaten van DS Techeetah, de Portugees en titelverdediger António Félix da Costa en de Fransman Jean-Eric Vergne, om de derde plaats. Uiteindelijk won Vergne het duel met zijn teamgenoot, maar het had niet veel gescheeld of beiden hadden de wedstrijd vroeger moeten staken. In een bocht haakten Félix da Costa en Vergne in elkaar en vermeden ze nipt de muren rond het circuit.

Met nog een kleine tien minuten te gaan, was er een crash tussen verschillende rijders. Maximilian Günther (BMW i Andretti), Mitch Evans (Jaguar), Alex Lynn (Mahindra) en Sébastien Buemi (Nissan) moesten de race staken. De wagen van Lynn kwam omgekeerd tegen de vangrails terecht en werd naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoeken. Enkele uren later liet zijn team weten dat alles in orde is met hem en dat hij de volgende ePrix kan rijden.

Een gele vlag was het gevolg van die crash. Die werd even later gevolgd door full course yellow flag, waarbij je maximaal 50 km/h mag rijden. Enkele minuten later moest ook de safety car in actie komen. Op enkele minuten van het einde moest iedereen door de pitstraat rijden, maar eens in de pitstraat kwam er een rode vlag. De officials beslisten snel om de race definitief te staken. Al meer dan 75% van de race was al verreden. Zo moest Bird niet veel meer doen om Frijns achter zich te houden en wint hij zonder als eerste over de finishlijn te rijden.

Na de race deelden de officials nog enkele tijdstraffen uit wat tot enkele verschuivingen in de uitslag leidde. Vergne is het grootste slachtoffer. Hij tuimelt van de derde naar de twaalfde plaats en krijgt zo dus geen punten. Félix da Costa is nu derde. Ook Rast kreeg verloor enkele plaatsen en hij verliest ook zijn extra punt voor de snelste ronde. Die gaat nu naar Nyck de Vries. Vandoorne schoof zo op in de uitslag, maar niet voldoende om in de punten te vallen.

In het klassement behoudt de Vries, die na de tijdstraffen in de tweede race negende eindigde, de leiding met 32 punten. Dat zijn er zeven meer dan Bird die nu tweede staat in het klassement. Vandoorne staat op de zestiende plaats met vier punten. Jaguar neemt de leiding over van Mercedes in het klassement voor het beste team. Ze hebben veertig punten. Dat is vier punten meer dan Mercedes. De volgende ePrix van het seizoen is op 10 april in Rome.

(Foto met dank aan FIA Formule E)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws