Autoworld zet breaks en Station Wagons in de spotlight

Autoworld richt de aandacht op breaks en Station Wagons die kwamen overgewaaid uit de Verenigde Staten in de jaren ’50 en ’60. Ze hadden enkele decennia een vaste plaats op de automobielmarkt. Van 2 april tot en met 30 mei toont Autoworld een vijftiental auto’s. Het is een selectie van een aantal opvallende modellen voornamelijk uit de jaren 50 en 60.

Breaks zijn ouder dan de auto, er bestonden immers reeds paardenkarren die de naam break droegen. In Amerika noemt men ze Station Wagons, omdat ze die oorspronkelijk gebruikten om reizigers met hun bagage te vervoeren. Dat was niet zelden van of naar het station. Ze waren gebaseerd op gewone auto’s, maar boden veel meer plaats dank zij een verlengde achterzijde. Voor de oorlog waren ze niet zelden gedeeltelijk uit hout, vandaar de naam “Woody”. Na de oorlog werden ze, mede door de babyboom, populair als familievoertuig. Dat was eerst het geval in de VS en niet veel later ook in Europa.

De Station Wagons komen uit de VS. Dus zitten er in de selectie enkele Amerikanen, waaronder als oudste een schitterende Packard Deluxe One Twenty Woody van 1941. De Chevrolet Nomad combineerde dan weer het sportieve met het praktische, maar dat geldt evenzeer voor de Jaguar Eventer met bouwjaar 1988. Die laatste is de jongste in de tentoonstelling. En wat te denken van de spectaculaire Chrysler 300 New Yorker Town & Country Wagon. Het is de Amerikaanse droom op zijn best. Tenslotte is er nog een unieke Packard Model 22 die tot break werd omgebouwd.

Bij de Europese modellen is er een prachtige Ford Taunus P2 Baroc van 1958. Die is meer dan waarschijnlijk de enige in België. Voorts zijn er enkele klassiekers, zoals een Citroën ID Familiale of een Volvo PV445 Duett. Breaks werden gewoonlijk tot op de draad versleten. Daardoor zijn die eerder zeldzaam. De exemplaren die in Autoworld worden getoond zijn dat zeker. Een mooi voorbeeld hiervan is een Belgisch product: een in Mechelen ontwikkelde en gebouwde Mercedes 230S Universal.

(Persbericht en foto’s met dank aan Autoworld Museum Brussels)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws