Sébastien Bedoret aan de start van Croatia Rally

Na lange maanden van inactiviteit kunnen Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq eindelijk opnieuw hun helm en racepak aantrekken. Omdat er in België voorlopig geen rally’s kunnen worden gereden, staan de vertegenwoordigers van ŠKODA België aan de start van de WRC Croatia Rally. Dat is de derde manche van het wereldkampioenschap. Die wordt van 22 tot 25 april in de streek rond Zagreb verreden.

“Ik denk niet dat ik hoef te stellen dat we staan te popelen om opnieuw achter het stuur van een rallywagen te kruipen en de mensen van het SXM-team terug te zien”, stelt Sébastien Bedoret met een brede grijns. “Voor alle rallyfans was het seizoen 2020 best een frustrerende zaak. Ik mis de competitie heel erg, al heb ik half maart nog een kartwedstrijdje in Mariembourg gereden. De huidige situatie zorgt ervoor dat er nog wat twijfel over het normale verloop van het seizoen 2021 hangt. Daarom zorgt onze deelname aan de Rally van Kroatië voor een hele voldoening. Het is een hele eer zelfs. We zijn ŠKODA België en al onze partners die ons ondanks de huidige crisis zijn blijven steunen dan ook erg dankbaar. Zonder hun steun hadden we er niet aan de start gestaan. Ik geef het je op een briefje, we zijn er ons terdege van bewust hoeveel geluk we hebben. We zullen er dus van genieten en het beste van onszelf geven.”

Bedoret en Walbrecq komen uit in WRC3. Ze staan voor het eerst aan de start van de wedstrijd die ook voor het eerst op de WK-kalender prijkt. “In ons geval kan dat alleen maar een voordeel zijn”, legt de corijder uit. “In tegenstelling tot onze vorige deelnames aan WK-manches, in Duitsland en Corsica, zullen we in vergelijking met onze belangrijkste tegenstanders geen gebrek aan parcourskennis hebben. Aan de andere kant: na zo een lange periode zonder wedstrijden is het evident dat we wat ritme zullen missen. Ook al omdat we vooraf geen testsessie kunnen afwerken. Verwacht dus niet dat we helemaal voorin zullen meedraaien. We zullen eerst wat vertrouwen moeten opbouwen. Eens dat het geval is hopen we in de loop van de wedstrijd dichter aan te sluiten bij de referentietijden in onze categorie.”

Sébastien Bedoret - Thomas Walbrecq - Skoda Fabia R5

In Kroatië mogen de deelnemers zich aan een lastige wedstrijd verwachten. Op de bergwegen rond Zagreb ligt het asfalt er verraderlijk bij. Het asfalt is er dikwijls hobbelig en in een slechte staat. “Bij het bekijken van enkele onboardbeelden op het internet konden we vaststellen dat de wegen er heel smal zijn, met heel wat reliëf”, voegt Walbrecq eraan toe. “Ik denk dat het parcours wel bij de rijstijl van Sébastien zal passen, maar dan zullen we wel het volste vertrouwen in onze nota’s moeten hebben.”

Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq beseffen dus dat de basis van het succes al tijdens de verkenningen zal worden gelegd. Verkenningen waarbij slechts twee passages toegelaten zijn. “Dat wordt inderdaad een belangrijke factor, zoals bij iedere buitenlandse rally die we nog volledig moeten leren kennen”, bevestigt Seb. “En het klopt inderdaad dat er nogal wat stroken zijn die min of meer blind moeten worden genomen. We zullen dus heel geconcentreerd moeten zijn, en over uiterst precieze nota’s moeten beschikken. Maar dat is net wat de rallysport zo mooi maakt!”

Op zondagnamiddag het beroemde Sint-Marcusplein in Zagreb oprijden, waar het finishpodium zal staan, zal Bedoret en Walbrecq al heel wat voldoening schenken. Op welke positie ze met hun ŠKODA FABIA R5 kunnen eindigen, is maar de vraag. De Belgische rallyfans staan te popelen van ongeduld om dat te weten te komen.

(Persbericht en foto’s met dank aan Skoda Press)

Joachim Vandecauter
Joachim Vandecauter is stagiair bij RallyandRaces. Volgt al van jonge leeftijd de autosport en vooral dan de circuitwereld. Joachim hoopt met deze stage ook verder te groeien als toekomstig journalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws