Meteen een zege voor Peter Guelinckx en Bert Longin

Al bij de allereerste meeting van de nagelnieuwe Fanatec GT2 European Series wisten Peter Guelinckx en Bert Longin met de Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport naar het hoogste podiumtrapje te rijden. Na een vijfde plaats in de eerste race werd op zondag een klinkende overwinning behaald.

Fanatec GT2 European Series, Audi, Delorge, Peter Guelinckx, Bert Longin

De eerste race in Monza werd er één met gemengde gevoelens voor Bert Longin en Peter Guelinckx: na bij de start te zijn rond getikt moest Longin als allerlaatste opnieuw aansluiten, maar het duo finishte uiteindelijk toch nog als vijfde. In de tweede race van het weekend bleek er echter geen maat te staan op het duo van PK Carsport. Met een foutloze prestatie reden Longin en Guelinckx naar een verdiende zege.

Fanatec GT2 European Series, Audi, Delorge, Peter Guelinckx, Bert Longin

De startgrid voor die tweede race op zondag werd op grond van de tweede kwalificatiesessie opgesteld. Peter Guelinckx startte als vierde, schoof al snel een plaatsje door en beschikte dan over het beste zitje om de twee bakkeleiende KTM’s voor hem in de gaten te houden.

“Anthony had me doorgegeven om wat in te houden, want het zat er dik in dat er bij dat duel tussen die twee iets zou fout lopen”, stelde Guelinckx na de race. En zo bleek ook: één van de KTM-rijders ging bij het uitkomen van de Ascari-chicane achterstevoren en Guelinckx kon opnieuw een plaats winnen. Zo kon hij als tweede het stuur doorgeven aan Bert Longin. Nadat de verplichte pitstop en rijderswissel feilloos door de PK Carsport crew werd uitgevoerd kon Longin zelfs de leiding in de race in handen nemen. De Leuvenaar werd echter op de hielen gezeten door Luca Pirri, eveneens aan het stuur van een Audi R8 LMS GT2, een wagen die de Italiaan deelde met SRO- opperhoofd Stéphane Ratel.

Fanatec GT2 European Series, Audi, Delorge, Peter Guelinckx, Bert Longin

“Ik heb echt op het scherp van de snee moeten rijden om hem voor te blijven”, legt Longin uit. “Maar het feit dat ik als eerste uit de pitlane kon komen, is in grote mate te danken aan de openingsstint van Peter. Niet vergeten dat hij nog niet eens 18 maanden aan het racen is, en om in zo een startveld het hoofd er bij te houden en foutloos te blijven: chapeau.”

Uiteindelijk kwam Longin net voor Pirri als winnaar over de streep, en de hele top-4 volgde binnen de drie seconden. Het mooiste bewijs van de competitiviteit van dit nieuwe kampioenschap.

Fanatec GT2 European Series, Audi, Delorge, Peter Guelinckx, Bert Longin

“Ik had tijdens de kwalificaties van de GT World Challenge een paar dingetjes bij Dries Vanthoor opgemerkt”, onthulde Longin na de race “Die kwamen me in de slotfase goed van pas om degelijke rondetijden te blijven neerzetten. Verder hield Anthony me via de boordradio voortdurend op de hoogte, wat in zo een spannende race altijd handig is. En blijkbaar kan ik goed luisteren.” (grijnst)

Ook bij Peter Guelinckx viel een kamerbrede glimlach te noteren. “Dit was fenomenaal”, glunderde de sportieve ondernemer. “Zaterdagavond was ik niet helemaal tevreden, omdat ik in de eerste race wat ‘rookie-mistakes’ had gemaakt. Na een debriefing met Bert en Anthony kwam ik op zondag veel rustiger aan de start – één van de eerste starts uit mijn racecarrière – en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik kijk nu heel erg uit naar het vervolg van het kampioenschap.”

Na deze geslaagde openingsmeeting trekken de rijders van de Fanatec GT2 European Series nu richting Hockenheimring, waar op 14 en 15 mei de tweede meeting van het seizoen wordt afgewerkt.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws