Opdracht volbracht in LMP3 voor Ugo de Wilde

Met de goede assistentie van zijn ploeggenoten Martin Hippe en Julien Falchero haalde de jonge 18-jarige Brusselaar het doel dat hij zich had gesteld voor dit eerste weekend in de European Le Mans Series: hij haalde zijn eerste podium op dit niveau met de Ligier JSP320 #13 van Inter Europol Competition.

Ugo de Wilde kende in Spanje geen gemakkelijk debuutweekend. Maar uiteindelijk, dankzij het goede teamwork en twee inhaalmanoeuvres in het laatste kwartier, lukte hij erin om een eerste trofee binnen te halen. Opdracht volbracht.

Inter Europol Competition, Ligier JSP320, LMP3, Ugo de Wilde

“Om helemaal eerlijk te zijn, had ik een moeilijke week tijdens mijn debuut in de ELMS”, bekent Ugo. “Mijn ingenieur legde helaas een positieve Covid test af en kon dus niet naar het circuit komen. Dat maakte onze taak in deze eerste meeting er niet gemakkelijker op. Desondanks hebben we getracht om het beste te maken van de situatie. Vanaf donderdag stelden we ons als doel om de schade te beperken en ik denk dat we met een podium uiteindelijk beter deden dan dat.”

Ugo werd vijfde in de kwalificaties maar miste de pole voor slechts twee tienden van een seconde. “In de ochtend kenden we problemen met de remmen”, legt hij uit. “Ik vertrok dus met het idee om niet teveel door te douwen in mijn eerste snelle ronde. En dat deed ik dus ook. Maar toen ik wat meer wilde aanvallen in de tweede ronde, viel de grip plots terug. Met de Michelin banden opgewarmd van bij aanvang, kan je de pole halen in de allereerste snelle ronde. Dat is iets dat ik nu weet voor de volgende keer…”

Martin Hippe pakte de start, die nogal chaotisch verliep, en geraakte bijna betrokken bij een kettingbotsing nog voor we goed en wel vertrokken waren. Daarna moest hij omwille van een ongeval vlak voor hem in de eerste bocht, van het gas gaan en moest hij de eerste ronde afleggen op een 9de plaats. De uitstekende Duitse “gentleman driver” spaarde daarna zeer goed zijn banden over zijn stint van twee uren en gaf op een vijfde plaats het stuur over aan Julien Falchero. Een klein probleempje tijdens de pitstop kostte hen een tiental seconden, maar dat was niet zo erg. De Franse rijder bracht de prototype in geel-groene fluo kleuren naar een zesde positie en daarna kon Ugo aan zijn inhaalrace beginnen.

“Mijn ritme zat goed, ik liet trouwens de beste ronde in de race optekenen van alle Ligier wagens. Het probleem zat hem bij het rijden doorheen het verkeer”, moest hij bekennen. “Sommige rijders van LMP2 machines wurmden zich echt in minuscule openingen. En sommige professionele GT rijders verdedigden hardnekkig hun positie. En dan heb ik het nog niet over hoe moeilijk het is om een andere LMP3 voorbij te gaan, die net iets minder snel is. Ik had redelijk snel de LMP3 van Villorba Corse te pakken. Maar het was onmogelijk om hem in te halen zonder grote risico’s te nemen. Vooral dan omdat, eens je naast de ideale lijn gaat rijden, je in het vuil en de rubber afzettingen terecht komt, en dat is net als rijden op ijs. Ik wilde vooral geen fouten maken voor mijn eerste race op dit niveau. Ik haalde dus eerst heel braafjes de Duqueine DKR in, die vier vijfde van de wedstrijd aan de leiding had gereden. Daarna zette ik druk op mijn Italiaanse rivaal. Toen het team me de boodschap “Go” stuurde op drie rondne voor de finish, heb ik wat meer doorgeduwd en lukte het me uiteindelijk om hem voor te gaan. Ik hoorde niets over de radio en ik was er mij dan ook niet van bewust dat ik voor een podium aan het strijden was. Maar het is ons dus uiteindelijk wel gelukt. Ik ben zeer tevreden over mijn stint. Nu kennen we allemaal de punten die we moeten verbeteren voor de volgende manche in Oostenrijk, want het niveau ligt dit seizoen in LMP3 wel zeer hoog. Als we willen winnen dan zullen we nog een niveau hoger moeten gaan spelen. We gaan er ons op toeleggen. Bedankt aan het sympathieke team van Inter Europol Competition voor het werk dat ze deze week hebben verzet, en natuurlijk ook aan mijn teamgenoten. En spoedig herstel toegewenst aan mijn ingenieur Juan. We rekenen op een negatieve Covid test voor de Red Bull Ring!”

(Persbericht en foto’s met dank aan Ugo de Wilde)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws