De vloek van Magny-Cours sloeg weeral toe bij Ugo de Wilde

De rijder van Herrero Racing kwam als leider in het kampioenschap toe in de Nièvre, maar kende één van zijn zwartste weekends uit zijn carrière. Na twee opgaves ging hij met lege handen naar huis, maar hij hoopt midden juni zijn revanche te kunnen nemen op Francorchamps.

We hadden het u al verteld bij de voorstelling van deze tweede meeting van het seizoen voor de Alpine Europa Cup. Op het circuit van Magny-Cours lachte het geluk de jonge Brusselaar nog nooit toe. En die vloek werd nogmaals bevestigd gedurende dit hele weekend, dat uitdraaide op een nachtmerrie.

Het begon al tijdens de vrije trainingen op donderdag. Nadat hij nogmaals zijn talent mocht etaleren in de eerste sessie in de regen, in omstandigheden die hij nog moest ontdekken en dat op de trouwens uitstekende Michelin banden, mocht hij een eerste keer op technische werkloosheid.

“Ik had mijn mecaniciens attent gemaakt op een abnormaal geluid en vreemde trillingen”, vertelt Ugo. “Er was eigenlijk een probleem met het differentieel, dat oververhit was geraakt. Om geen risico te lopen de versnellingsbak te beschadigen, werd me gevraagd niet deel te nemen aan de tweede sessie.”

Het was dus zonder één ronde op droge baan te hebben afgelegd dat Ugo aan de kwalificaties begon en een derde tijd liet noteren, op drie tienden van de pole. “De set-up was niet echt top. De auto onderstuurde zwaar in de snelle bochten van de eerste sector.” Ugo stond derde op de grid en ging van start met het mes tussen de tanden voor de eerste race op vrijdagavond. “Mijn start was niet echt super, maar Laurent Hurgon ging naast de baan in de eerste rechtse en ik bevond mij dus alleen op de tweede positie toen de eerste grote remzone kwam, aan de haarspeld van Adélaïde. Ik stuurde normaal in toen ik een harde schok voelde langs achter. Mijn teamgenoot Corentin Tierce mispakte zich compleet, remde veel te laat en op het vuile gedeelte van de baan. Hij botste zo hard achter op mij dat zelfs het vleugeltje achterop mijn helm afbrak.”

De lokale rijder liep een bestraffing op van tien plaatsen op de startgrid van de tweede race voor zijn fout maar het kostte Ugo, zijn teamgenoot, 15 punten, een zware rekening want die verloor met deze de leiding in het kampioenschap.

Ugo de Wilde

Het was vijf uur in de ochtend op zaterdag dat de mecaniciens de reparaties konden afronden. Ugo zette opnieuw de derde tijd neer, met banden die te veel bandendruk hadden. “De hemel trok dicht. Men had daarom teveel druk op de banden gezet opdat ik onmiddellijk een snelle ronde zou kunnen zetten. Maar de regen is er nooit gekomen.”

Maar daar hield het nog niet mee op voor de jonge, 18-jarige Belg. Bij de weging zat hij twee kilogram onder het minimumgewicht en dus werd hij gediskwalificeerd na de technische controle. Voor de tweede race moest hij dus goed en wel als laatste vertrekken. Hij reed een spectaculaire inhaalrace waarbij hij in zeven ronden tijd van de 20ste naar de 6de plaats reed. “De vierde plaats lag nog binnen bereik, ik stond op het punt mijn teamgenoot in te halen voor de 5de plaats toen mijn differentieel het begaf…”

Een weekend om snel te vergeten voor Ugo die nu 23 punten achterstand telt in het kampioenschap, op zijn goede vriend Jean-Baptiste Mela die tweemaal de pole en tweemaal de zege pakte dit weekend.

“Ik zal dit eerst allemaal moeten verteren, en dan volgt een ernstige debriefing met het team. Daarna bekijken we welke oplossingen er moeten bedacht worden om aan de start te staan van de volgende manche, mijn thuisrace op Francorchamps waar zowel het team als ikzelf een zware revanche willen pakken hebben.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws