Winst voor Tom Boonen na FCY.

Een heel blije Tom Boonen wint de eerste Supercar Challenge race op de Hockenheimring. In de slotfase gaat de Luxemburger Alain Berg er in zijn Norma erg hard af aan de binnenkant van de Spitzkehre. Gelukkig blijft de rijder op een blauwe plek op zijn been na ongedeerd, maar zijn wagen is enorm beschadigd. Dit incident zorgt voor een Full Course Yellow tot en met het einde van de race. In de GT Divisie kan niemand tegen de snelheid van Bob Herber op. De Supersport 1 divisie wordt een prooi voor Stan van Oord die, na een lange pitstop, alles op alles zette en na een inhaalrace de winst pakt. De vader en zoon strijd in de Supersport 2 wordt in het voordeel beslist van de familie Greenhalgh met de Radical SR1. Het zijn toch weer de Zilhouettes die het gehele podium bezetten, nadat de Peugeot van equipe Voet-Van den Broeck na een crash kansloos werd.

Het tweede raceweekend van de Supercar Challenge vindt plaats op de Hockenheimring in Baden-Württemberg. De weersomstandigheden in Duitsland zijn prima voor de eerste race op het 4,574 km lange circuit. De beste startpositie is er voor Max Aschoff met zijn Ginetta Nissan G58, die gisteren tijdens de kwalificatie in de slotfase toesloeg en de snelste tijd naar zich toetrok. In de GT klasse gaat Bob Herber als snelste van start met de Lamborghini Super Trofeo. De gebroeders Robert en Benjamin van den Berg met hun BMW E90 trekken de goede lijn door na hun winst in de tweede race op Zandvoort. Ze versloegen in de slotfase van de kwalificatie Bart Arendsen met slechts 0.146 seconde voorsprong. Vader en zoon Greenhalgh zijn weer terug in de Supercar klasse en pakten gelijk de snelste tijd met hun Radical SR1 in de Supersport 2 klasse. In de Sport klasse waren het onze zuiderburen Chris Voet en Bart van den Broeck die met hun Peugeot RCZ alle Zilhouettes te snel af zijn.

De 25 wagens komen met vertraging van start na een crash in de voorafgaande 24H kwalificatie. Hein Koopman gaat echter niet van start want zijn BMW Z4 GT3 wordt met technische malheur van de grid geduwd. Na twee opwarmronden gaat het veld rollend los naar de eerste Nordkurve.

Supercar Challenge, Deldiche Racing, Hockenheimring, Tom Boonen

Max Aschoff heeft de beste start gevolgd door Steve van Bellingen met zijn Norma M20FC, maar ook Tom Boonen zit op het vinkentouw. De Deldiche Racing coureur weet zijn Norma teamgenoot al snel te passeren.

In de GT divisie is het Bob Herber die vooraan blijft en zelfs Julien Schell met de fraaie Pegasus Racing Ligier LMP3 voor blijft. In de Supersport 1 zijn het de broers Van den Berg die een voorsprong nemen met hun Harders Plaza BMW op Bart Arendsen en de snelle Ted van Vliet, die Dennis de Borst heeft terug verwezen naar de vierde plaats. Pech voor Arendsen die na vijf ronden zijn wagen in de pits parkeert. Peter Stox heeft Robin Greenhalgh ingehaald voor de toppositie in de Supersport 2 divisie. In de Sport klasse zijn het toch weer de Zilhouettes die vooraan rijden met Mark Jobst en Mark Wieringa. Bart van den Broeck zit in het gedrang en moet twee plaatsen inleveren. Het wordt nog erger voor de sympathieke Belg nadat hij in aanraking komt met de Zilhouette van Lars Blaak. Hij kan door, maarmoet de pits opzoeken met een scheef rechter voorwiel. De race is ook voor Blaak over met een scheef linker voorwiel. Een full course yellow zorgt voor een veilige afsleep periode.

Na de herstart neemt Max Aschoff een kleine voorsprong, mede geholpen door een achterblijver die tweede man Tom Boonen enigszins ophoudt. Alex Cascatau gaat steeds sneller met zijn Norma M20FC en passeert Steve van Bellingen voor de derde plaats.

Pechvogel Hein Koopman, die niet van start kon gaan, komt toch nog de baan op met 10 ronden achterstand, maar moet zijn wagen alweer snel in de pits parkeren. Er volgen wat straffen vanwege te snel rijden tijdens de full course yellow. Bob Herber blijft leider voor Daan Meijer die echter één van de rijders is die nog een straf kan verwachten.

In de Supersport 1 blijft Benjamin van den Berg koploper, maar zijn voorsprong is minimaal op de Febo Racing coureur Dennis de Borst, die zijn Hyundai steeds sneller laat rondrijden. Peter Stox blijft koploper in de Supersport 2, terwijl Mark Jobst Mark Wieringa voorblijft in de Sport divisie.

Halverwege de uursrace gaat de pits open voor de verplichte pitstops en rijderswissels. Bij deze pitstops moet een aantal wagens in de GT en Sport divisies langer in de pits blijven vanwege hun successeconden, de LMP3’s moeten vijf seconden langer stilstaan door het bijtanken.

Deldiche Racing, Tom Boonen, Hockenheimring, Supercar Challenge

Aan de kop profiteert Tom Boonen van de langere pitstop van Max Aschoff en pakt de algemene leiding voor Aschoff en Julien Schell in de Ligier LMP3. In de GT divisie blijft Bob Herber aan de leiding met een flinke voorsprong op Daan Meijer met de BMW Z4 GT3 en Max Tubben met zijn Zilhouette GTR.
In de Supersport 1 klasse ligt alles heel dicht bij elkaar. Ted van Vliet en Remco de Beus profiteren van de langere pitstops van Van den Berg en Dennis de Borst en pakken de kop.

Stan van Oord, die het stuur heeft overgenomen van Dennis de Borst, is weer overtuigend bezig en pakt de tweede plaats over van De Beus, om even later Van Vliet buitenom te passeren.

Vader en zoon Greenhalgh hebben de kop in de Supersport 2 weer overgenomen van vader en zoon Stox met vader en zoon Van Dam op een derde plaats. Deze klasse blijkt een echte familieklasse te worden. In de Sport divisie heeft Jan Berry Drenth met de Zilhouette de kop overgenomen voor Mark Jobst, die echter nog een straf van 20 seconden moet ondergaan vanwege een te laten pitstop. Vooraan heeft Julien Schell de tweede plaats overgenomen van Max Aschoff, die tijd verloor bij het inhalen van andere deelnemers.

Met nog negen minuten op de klok gaat het voor de Spitzkehre flink mis met Alain Berg, die door technische problemen hard linksaf de muur ingaat aan de binnenkant van de bocht. De rijder staat gelukkig weer snel naast de zwaar beschadigde auto en heeft alleen last van een flinke blauwe plek op zijn been. Dit incident zorgt voor een tweede Full Course Yellow situatie. De schade aan de Norma M20FC van Alain Berg is enorm en het duurt lang om de wagen weg te halen. De finish van deze race eindigt onder de gele vlag.

Tom Boonen, Steve Vanbellingen, Deldiche Racing, Hockenheimring, Norma

Voormalig wielrenner Tom Boonen wint met zijn Deldiche Racing Norma de race voor Julien Schell en Max Aschoff.
In de GT’s was niemand opgewassen tegen de snelheid van de Lamborghini van Bob Herber. Daan Meijer en Max Tubben pakken de andere twee podiumplaatsen.

In de Supersport 1 zijn het toch weer Dennis de Borst en Stan van Oord die naar de overwinning rijden voor de broers Van den Berg. De derde podiumplaats is voor Ted van Vliet.

In de vader en zoon klasse wint de familie Greenhalgh voor equipe Stox-Stox en vader en zoon Van Dam met hun Saker. In de laagste klasse weer een volledig Zilhouette-podium met Mark Wieringa als winnaar voor Jan Berry Drenth en Mark Jobst.

Morgen start de tweede race om 12:55 uur, wederom op YouTube rechtstreeks te zien.

Tekst en foto’s met dank aan Supercar Challenge.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws