Dubbel voor Toyota, P2 voor Vandoorne en WRT op een vierde plaats

Toyota GAZOO Racing heeft vandaag tijdens de FIA WEC ‘8 Hours of Portimão’ een schitterende dubbel behaald. De #8 Toyota GR010 Hypercar van Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Kazuki Nakajima reed in Portugal, na teamorders, als eerste over de streep voor teamgenoten Jose-Maria Lopez, Mike Conway en Kamui Kobayashi in de #7 GR010.

De overwinning van Toyota krijgt nog wat extra ‘schwung’ want het Japanse merk stond voor de 100ste keer aan de start sinds het debuut in Groep C in 1983 tijdens de Fuji 1000 km.

Sebastien Buemi pakte zijn 19de overwinning en dat maakt dat hij samen met Pedro Lamy de meest succesvolle coureur is het WEC. Hartley en Nakajima hebben elk 16 overwinningen behaald.

De Alpine Elf Matmut A480 Gibson van Nicolas Lapierre, Matthieu Vaxiviere en Andre Negrao met het nummer #36 op de deuren was thans van op de pole gestart en kon tijdens de race aardig weerwerk bieden, maar moest in vergelijking met de Toyota’s iets sneller en meer de pits in om te gaan tanken. Alpine werd derde en pakt zodoende na een tweede plaats op Spa-Francorchamps bijgevolg ook een tweede opeenvolgend podium.

Fightback and penalties

Ook de LMP2’s kenden een spannende strijd met tijdens de race een aantal wisselingen aan de koppositie en ook JOTA scoorde in Portugal een memorabele dubbel. Na een goed berekende inhaalactie was de overwinning voor de #38 Oreca-Gibson met lokale held Antonio Felix da Costa, die met nog slechts enkele minuten te gaan voorbij Blomqvist ging, en diens teamgenoten Anthony Davidson en Roberto Gonzales.

FIA WEC, 8 hours of Portimao

Tom Blomqvist, Sean Gelael en onze landgenoot Stoffel Vandoorne eindigden in de #28 JOTA Oreca-Gibson op een tweede plaats (vijfde algemeen) op drie seconden van de #38. Gemengde gevoelens zullen ongetwijfeld overheersen maar het trio mag terecht fier zijn op een enorme inhaalrace nadat Blomqvist al in de eerste ronde spinde en op achtervolgen aangewezen was. United Autosports USA pakte met Paul Di Resta, Wayne Boyd en Phil Hanson de derde plaats en tevens ook het 200ste podium voor het team.

Foto met dank aan Team WRT – facebook. Foto gemaakt door Brecht Decancq.

Voor het Belgische Team WRT had er wellicht meer ingezeten. WRT kreeg tijdens de race twee penalties, eentje voor te hard rijden in de pitlane en eentje voor een overtreding onder de blauwe vlag. Charles Milesi, Ferdinand Habsburg en Robin Frijns reden geweldige stints, maar de tijd die verloren ging bleek te veel om te kunnen strijden voor een plaats op het podium. WRT eindigde op een vierde plaats in de LMP2 (zevende algemeen).

In de LM GTE Pro ging de overwinning naar de #51 AF Corse Ferrari van James Calado en Alessandro Pier Guidi. De #47 Cetilar Racing Ferrari met Roberto Lacorte, Giorgio Sernagiotto en Antonio Fuoco pakten goud in de LM GTE AM en werden zo het eerste volledige Italiaanse trio ooit dat in de GTE Am won met een Ferrari.

Foto’s met dank aan FIA WEC en Team WRT (facebook) – Brecht Decancq.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws