Lander Dhaene: ideale klik met Joachim Wagemans

Lander Dhaene is één van de vele jonge talenten die echt zaten uit te kijken om terug achter het rallystuur te kunnen plaatsnemen.

“De zaterdagmorgen begonnen Joachim (Wagemans) en ik onze dag met de verkenning van de shakedown in Mesen – Middelhoek. Deze proef was eigenlijk exact dezelfde proef als de klassementsproef Mesen van de rally van Ieper, op een klein blokje na dat anders gereden wordt. Opmerkelijk is wel dat de coupures nu ingegoten waren met beton. Het zijn nu als het ware curbs, wat naar mijn mening het karakter van de typische landbouwwegen in de westhoek teniet doet. Gelukkig geldt dit niet voor de klassementsproeven die op het menu stonden van de Station Le Seau Monteberg Rally 2021.

Van het begin tot het einde van het weekend zat de sfeer tussen Joachim en mij echt goed, de klik is zeker aanwezig. Ik ben hem dan ook heel dankbaar dat hij wil meestappen in dit avontuur. Voor aanvang van de eerste passage op de shakedown was er een heel klein beetje stress maar die was al snel verdwenen toen de startklok op ‘0’ sprong. We hebben een 7 tal runs afgewerkt die telkens beter en beter gingen, ook omdat we het parcours alsmaar beter en beter kenden. Het bleef toch moeilijk om het juiste rempunt te vinden op het lange rechte stuk voor de haarspeldbocht. Uiteindelijk sloten we de zaterdag tevreden af en waren klaar voor de start van mijn thuisrally.


Zondag was het onderwerp van de dag ongetwijfeld het weer, hoe kan het ook anders in België… Er werd regen voorspeld al was het gissen of het in de 3e of 4e ronde pas ging regenen. Hoe dan ook de eerste twee ronden waren droog voor ons. Voor mezelf de eerste keer dat ik eens kon koersen op een droog wegdek….een verademing voor mens en machine! Ik amuseerde me rot, meer dan een jaar lang wachten, lopen, fietsen en trainen, werd eindelijk beloond. De 3e ronde begon met een annulering van de eerste proef (Dikkebus) omdat een team zwaar van de baan gegaan was. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. Gelukkig zijn te terug aan de betere hand tijdens het schrijven van dit artikel. Een spoedig herstel toegewenst vanwege ons hele team.

Op zo’n moment is het toch wel even slikken. Vervolgens was het de beurt aan de klassementsproef van de Monteberg en geloof het of niet, telkens wanneer wij aan de start staan begint het hevig te regenen (Monteberg 2020 & Aarova 2020). Met onze slicks was het al snel duidelijk dat we op eieren moesten rijden. We hadden meerdere malen aquaplanning, gingen even rechtdoor op een kruispuntje en misten net niet een zware remzone. Genoeg waarschuwingen dus maar dat is nu eenmaal part of the game. De volgende proef, Busseboom, verliep iets vlotter en het vertrouwen kwam al snel terug.
In de servicezone werden de banden opgesneden voor de 4e ronde zodat water en modder beter afgevoerd kon worden. Hierdoor genereren de banden meer grip, dat zeker geen overbodige luxe was in deze barbaarse omstandigheden. De 4e ronde was al terug iets droger en we hebben ons nog een laatste keer goed gesmeten. We finishten 36e algemeen met een big smile op ons gezicht. Enkele keren zetten we ook een mooie tijd neer met een 29e tijd als beste resultaat van de dag op de klassementsproef van Busseboom. Het had slechter gekund met onze bescheiden 140 pk’tjes. Maar eerlijk… tijden en posities daar zijn we nog niet mee bezig, de eigen ontwikkeling als piloot primeert!

We zijn heel tevreden over dit weekend. Ikzelf zat heel relaxed in de wagen en ik hoop nog veel rally’s op deze manier te rijden. Daarnaast heb ik ook weer heel wat nieuwe en interessante figuren leren kennen, en ook dat maakt het rallywereldje des te mooier. Op vlak van pilotage hebben we zeker progressie gemaakt maar er is nog heel wat werk aan de winkel. We weten wat er moet gebeuren en stap per stap werken we rustig verder met de focus op onszelf. Een hele dikke merci aan de baanposten en alle mensen die het mogelijk maakten om deze wedstrijd te kunnen organiseren, het slechte weer maakte er het zeker niet aangenamer op. S/o naar ons team CST om alles in goeie banen te lijden, zonder jullie was dit weekend nooit zo vlekkeloos verlopen! Duizend maal dank aan onze partners voor het vertrouwen en op naar de volgende afspraak…”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws