Gryazin wint de tweede manche van het ERC

Nikolay Gryazin is de Rally Liepāja hattrick-held na zijn overwinning in de tweede ronde van het 2021 FIA European Rally Championship seizoen.

Gryazin, die in 2017 en 2018 ook de Letse ERC-wedstrijd won, leidde het razendsnelle evenement vanaf de openingsetappe en behaalde een indrukwekkende overwinning aan de zijde van co-piloot Konstantin Aleksandrov in een met Pirelli uitgeruste Volkswagen Polo GTI R5.

Hij finishte met 17,3 seconden voorsprong op Craig Breen, die met Team MRF Tyres zijn eerste podiumplaats in het ERC behaalde. Alexey Lukyanuk breidde zijn voorsprong in het ERC uit tot negen punten en eindigde als derde voor Saintéloc Junior Team.

Craig Breen

“Na problemen in Polen staan we hier eindelijk op de eerste plaats,” zei Gryazin, de 24-jarige Rus uit Letland. “We hebben het goed gedaan, geen problemen. Voor het laatste deel kon ik ontspannen, want als je een kloof hebt kun je doorrijden. Iedereen in het team heeft goed werk geleverd en het is altijd leuk om een soort thuisrally te winnen.”

Llarena, de leider in de ERC-Michelin Talent Factory, werd vierde met Toksport WRT’s Andreas Mikkelsen als vijfde in een andere Škoda Fabia Rally2 Evo en de beste van de nieuwkomers in Rally Liepāja.

Miko Marczyk van het Orlen Team werd vorige maand derde in zijn thuiswedstrijd in Polen en zette zijn sterke vorm voort met een zesde plaats. Hyundai Junior rijder Ole Christian Veiby markeerde zijn terugkeer in het ERC met een zevende plaats, ondanks vermogensproblemen. De Noor werd echter uitgesloten nadat zijn auto na het evenement niet door de technische controles was gekomen.

Eerik Pietarinen uit Finland schoof in zijn oudere Fabia op naar de zevende plaats, terwijl de jonge Tsjech Erik Cais van het Yacco ACCR Team indruk maakte door van P15 naar de achtste plaats op te klimmen. De Chileen Emilio Fernàndez pakte de negende plaats voor Toksport WRT, terwijl Simone Tempestini (Napoca Rally Academy) de top 10 compleet maakte. Nil Solans (Rallye Team Spain) viel terug naar P11 door tijdverlies. Georg Linnamäe, Norbert Herczig (Škoda Rally Team Hungaria), Raul Jeets en Yoann Bonato (CHL Sport Auto) maakten de top 15 compleet.

Alberto Battistolli was P16 en Hyundai Junior-rijder Grégoire Munster P17 na divers tijdsverlies. ERC Junior winnaar Ken Torn haalde een knappe P18 in zijn M-Sport Polen Ford Fiesta Rally3 gevolgd door Jarosław Kołtun en de Rus Radik Shaymiev.

Umberto Scandola rolde zijn Hyundai Rally Team Italia i20 R5 naar een opgave op SS8. Fabian Kreim (Pole Promotion) was in de strijd om de top-zes toen hij op dezelfde etappe met een beschadigde ophanging stilviel. Schade aan de ophanging kostte Motorsport Ireland Rally Academy-coureur Callum Devine kostbare tijd op het moment dat een top 10-finish in het verschiet lag.

EINDSTAND

Foto: FIA ERC Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws