Belgian Rally Academy van start

In Ingelmunster werd de nieuw in het leven geroepen Belgian Rally Academy voorgesteld. Initiatiefnemer Frédérique Jonckheere krijgt daarbij de hulp en medewerking van ervaren mensen als Freddy Loix, Stéphane Prévot, Vincent Verschueren, Ward Hanssens en Yannick Willockx.

“Vanaf begin jaren 2000 draaide ik mee op circuit,” aldus Frédérique Jonckheere. “In 2019 wilde ik een ander hoofdstuk aansnijden en starten in de rallysport. Maar toen zag ik ook dat er volledig nieuwe aspecten naar boven kwamen en na een pure zoektocht besloot ik om toch maar niet te starten in de rally’s. Vincent Verschueren kende ik uit een motorsportverleden, toen ik dit punt aanhaalde bij hem kwam het idee al vlug dat we iets moesten doen. De eerste plannen werden gesmeed in november vorig jaar en enkele weken later was Belgian Rally Academy geboren.”

De sessie zal over zes verspreide dagen gaan, waarbij de eerste twee dagen vooral uit theorie zal bestaan. “De reglementen en de verplichtingen hier rond, maar ook de systemen van de nota’s zullen ruimschoots aan bod komen,” aldus Stéphane Prévot. “De papiermolen wordt vaak aan de kant geschoven door de beginnende teams, maar als puntje bij paaltje komt weten ze niet waar zich aan te houden. Ook de rijders de verschillende systemen aanleren en samen zoeken naar wat voor hem het meest geschikt is, staat hierin centraal. Bedoeling is om anderen te laten meegenieten van onze ervaring. Had ik maar bij het begin van mijn carrière als co in de leer kunnen gaan bij kleppers van toen als Alain Lopes of Dany Colebunders. Goed voor beginners, maar evengoed kan iemand van 40 of 50 jaar, die met rally wil starten, instappen in de Belgian Rally Academy.”

Vincent Verschueren staat samen met ondermeer Freddy Loix en Yannick Willockx in voor de overige vier dagen. “Het hoofdstuk hierin wordt praktijk en car-control, en dat zal over deze dagen gespreid worden en dit aan het stuur van onder andere een crosskart, een kart 125cc Rotax Max en om te eindigen in een Renault Clio. De laatste dag wordt in deze Clio of de eigen rallywagen de deelnemers geëvalueerd en nagegaan welke progressie ze hebben gemaakt. Persoonlijk heb ik altijd graag mensen gecoacht, en het zou echt leuk zijn moesten we een nieuwe Thierry Neuville kunnen ontdekken. En het is zeker ook niet de bedoeling dat de mensen na deze dagen aan hun lot overgelaten worden. Wanneer ze raad nodig hebben als ze de start nemen in een rally, dan mogen ze ons altijd bellen of contacteren.”

“De doelgroep is gewoon iedereen die wil rallyrijden,” aldus Ward Hanssens. “Ikzelf ben nu 20 jaar bezig en sedert dit jaar begeleid ik ook een jongere in de persoon van Jonas Dewilde. We houden een sessie van zes dagen voor de rijders en drie dagen voor de co’s. Eind augustus is de start voorzien voor de rijders en dit tot ergens in oktober en kost 6.500 euro excl.BTW. Misschien vinden sommigen dit een hoog prijskaartje, maar wie wat ervaring heeft in rallymiddens weet dat bijvoorbeeld een uitstapje in het decors een veel hogere franchise kan kosten. En dat willen we door onder andere betere nota’s en meer car-control zoveel mogelijk voorkomen. De sessie voor co’s zou in de periode november-december doorgaan met een prijskaartje van 999 euro excl.BTW. Om voor beide programma’s een goede begeleiding te kunnen voorzien houden we het op maximum acht deelnemers. Bovendien kunnen we ook rekenen op de hulp van het BRC.”

Meer info via de nieuwe website van de Belgian Rally Academy.

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws