Wat een ochtend in Estland

De eerste lus van vier proeven heeft heel wat actie en drama teweeg gebracht, vooral bij het Hyundai- en M-Sport team. Ott Tänak ging het best van start maar op de derde klassementsproef reed de Est lek met 26.6s verlies tot gevolg. Op proef vier ging de thuisrijder even van de baan maar kon zijn weg verder zetten, spijtig genoeg voor Tänak reed hij de proef af met twee lekke banden. Game over helaas voor vandaag.

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe reden op de tweede en derde proef telkens een vierde tijd. Maar ook zij reden lek en dit op de vierde proef op zeven kilometer voor de finish waardoor 17.5s verloren gingen. De lekke band was een gevolg van een uitstapje in een greppel. Craig Breen daarentegen voelt zich goed en haalt het maximum uit zijn startpositie. De Ier is in vol gevecht voor de overwinning met Kalle Rovanperä, zijn achterstand bedraagt na proef vijf 4.8s. (na rechtszetting van zijn tijden op proef drie en vier)

Foto: FB M-Sport

Bij M-Sport is het huilen met de pet op, Gus Greensmith moest zijn Ford tot twee keer toe aan de kant plaatsen met een nukkige waterpomp. De tweede keer was er teveel aan en zijn co diende de naderende Breen te waarschuwen. Teemu Sunninen geraakt niet echt in het ritme en reed dan ook op proef vier nog eens lek.

Takamoto Katsuta was terug aan een sterke wedstrijd bezig en stond op een derde plaats, maar een rugblessure voor zijn co Daniel Barritt deden het team stoppen na proef vier. Zo kon Sébastien Ogier opschuiven naar de derde plaats. De Fransman dient de proeven schoon te vegen maar doet dit op een meesterlijke manier. De Toyota met het nummer één op de deuren gebruikt werkelijk iedere bruikbare centimeter van de weg om het tijdsverlies te beperken, indrukwekkend. Zijn achterstand op de leider bedraagt 33.5s.

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

De jonge Fin Kalle Rovanperä voelt zich thuis op deze wegen en staat voorlopig aan de leiding. De tijden die Kalle laat optekenen zijn ronduit verbluffend, en dit als vierde wagen op de baan. Hij gaat als leider de middagpauze in. Zijn teamgenoot Elfyn Evans maakte enkele kleine foutjes en staat voorlopig vijfde.

Voorlopige stand

Foto: Hyundai Motorsport Media & Toyota Gazoo WRT Media & FB M-Sport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws