Twee records aan diggelen, een reactie van Latvala en Rovanperä

Met 20 jaar en 290 dagen claimt Rovanperä het record dat voorheen in handen was van de man die nu zijn teambaas is, Jari-Matti Latvala (die iets meer dan twee jaar ouder was toen hij de Rally van Zweden won in 2008).

Rovanperä leidde uiteindelijk, op twee proeven na, het evenement, dat werd gehouden over enkele van de snelste wegen in de rallysport. Hij pakte vrijdag zes van de acht ritzeges in een hevig gevecht met zijn naaste rivaal, van wie hij zich zaterdag met een aantal verbluffende tijden wist te onttrekken.

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Hij ging de slotdag in met een voorsprong van 50,7 seconden, die hij uiteindelijk uitbreidde tot bijna één minuut – 59,9 seconden om precies te zijn – met een vakkundig gecontroleerde rit door de laatste zes etappes.

De vijfde opeenvolgende overwinning van het team (en zesde van zeven ronden tot nu toe dit jaar) is de langste WRC-reeks die Toyota ooit heeft behaald in zijn trotse rallygeschiedenis.

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Jari-Matti Latvala: “Het is een geweldige dag vandaag en een recordbrekende overwinning in meer dan één opzicht. Elke overwinning is speciaal en leuk, maar voor mij heeft het een grote betekenis om de eerste overwinning van Kalle vandaag te zien. Ik ben zo blij om te zien dat hij de jongste ooit is die een WRC-rally wint en het record van mij overneemt: het houdt de Finse traditie in ere, nadat Henri Toivonen het voor mij hield. Hij heeft dit weekend fantastisch werk geleverd. Het is ook ongelooflijk om onze vijfde overwinning op rij te behalen – een record voor Toyota. Het is iets unieks en speciaals dat we in deze laatste evenementen hebben gedaan. Er is nog een lange weg te gaan in beide kampioenschappen, maar ik ben zo trots op het team en de coureurs.”

Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Kalle Rovanperä: “Het voelt heel goed om de overwinning te pakken. We hebben hier naar gestreefd en ik moet het team enorm bedanken. Hoewel dit jaar moeilijk voor me was, hebben ze me zo goed ondersteund en het gevoel in de auto en het team was echt goed. Het is heel leuk om dit record ook als jongste winnaar te hebben. Jari-Matti vertelde me dat hij wilde dat ik het zou nemen, dus dat betekent iets voor mij; het is echt leuk. Vandaag had ik een verrassend goed gevoel, ik voelde niet zoveel druk en ik kon normaal rijden, nog steeds met een goed tempo. Zeker, dit resultaat zou nu veel moeten helpen: als je kunt winnen, helpt het om een beetje van het gevoel en de druk los te laten.”

Foto: Toyota Gazoo WRT

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws