Twee wagens op het podium voor Hyundai Motorsport

Craig Breen en Thierry Neuville bezorgden Hyundai Motorsport een dubbele podiumplaats in de Rally Estonia, de zevende ronde van het 2021 FIA World Rally Championship.

Voor Breen en co-piloot Paul Nagle evenaart de tweede plaats hun resultaat van Estland 2020 en is het gelijk aan hun beste prestatie voor Hyundai Motorsport. Neuville en co Martijn Wydaeghe eindigden vlak daarachter op de derde plaats en scoorden hun vijfde podiumresultaat van het seizoen.

Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De Esten Ott Tänak en Martin Järveoja zagen hun hoop op een thuisoverwinning op vrijdag vervliegen toen ze door een dubbele lekke band in SS4 moesten opgeven, maar over hun snelheid en talent op de lokale grindwegen viel niet te twisten.

De laatste dag verliep niet zonder drama met nog zes lastige proeven voor de boeg. Een lus van drie etappes, met inbegrip van Neeruti (7,82 km), Elva (11,72 km) en Tartu vald (6,51 km), werd tweemaal aangepakt, met de laatste gehouden als de zo belangrijke Power Stage.

WRC Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Neuville won op zondag vier proeven, waarvan twee gelijk met Tänak, wat het teamtotaal voor het weekend op 18 brengt en de snelheid en prestaties van de Hyundai i20 Coupe WRC onderstreept. De Belg had ook nog een technisch probleem voor de start van de voorlaatste proef, waardoor hij te laat incheckte en een straf van tien seconden opliep. Gelukkig had hij voldoende buffer opgebouwd ten opzichte van Sébastien Ogier om zijn zwaarbevochten podiumplaats vast te houden.
Tänak en Neuville leidden een Hyundai 1-2 in de Power Stage en voegden zo belangrijke punten voor het kampioenschap toe. Hyundai Motorsport staat nu tweede in het klassement met 256 punten, 59 punten van de leiding en nog vier rally’s te gaan.

Andrea Adamo: “Het begint een beetje saai te worden om steeds hetzelfde te zeggen, maar deze keer hebben we tenminste twee auto’s op het podium en goede Power Stage-punten. We verliezen niets meer in het constructeurskampioenschap, maar we moeten zo door blijven gaan en ons op alle vlakken verbeteren. Mijn dank aan Craig en Paul voor een fantastische tweede plaats. Door een elektrisch probleem vanmorgen heeft Thierry geen verdere vooruitgang kunnen boeken, maar hij heeft nogmaals laten zien wat voor een vechter hij is. Ook Ott heeft zijn verbazingwekkende snelheid getoond, maar dat maakt zijn lekke banden op vrijdag alleen maar meer spijtig. We kijken vooruit naar Ypres Rally Belgium en beloven dat we ons harde werk zullen voortzetten.”

WRC Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville: “Het was een lang weekend met 24 uitdagende proeven. Ons hoofddoel hier was om onze naaste rivalen, Sébastien en Elfyn, achter ons te houden en dat is ons gelukt. Het was natuurlijk niet genoeg om de achterstand in punten weg te werken, maar we zijn wel iets dichterbij gekomen. Voor het team is het positief dat we met twee auto’s op het podium stonden en ik kan nu vooruit kijken naar Ypres Rally Belgium, mijn thuisrally.”

Foto’s: Hyundai Motorsport Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws