Officina Caira Formula One, it’s all about passion

Formule 1, een tot de verbeelding sprekende competitie in de autosport. Er is momenteel een episch gevecht gaande tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen die in de geschiedenisboeken zal worden opgenomen. Het succes in de F1 wereld hangt echter steeds af van een aantal factoren: de piloot, de wagen en het ondersteunende team. De combinatie van deze factoren schrijft geschiedenis, en net voor één van deze zet Officina Caira zich volop in: het letterlijk in leven houden van legendarische wagens die ooit over s ‘werelds mooiste circuits reden in handen van ‘s werelds beste piloten. 

Het leek ons daarom hoog tijd om kennis te maken met de mensen achter Officina Caira. Twee broers staan aan het roer van dit bedrijf, Sebastiano en Silvano Caira. Hun avontuur begon eind 2015 met als doel onderzoek, rehabilitatie en certificering van de auto’s door huidige raceteams. Officina Caira biedt ook restauratie-, technische assistentie- en echtheidscertificaten aan eigenaren van Formula One Classic wagens. Officina Caira heeft een exclusief contract met Sauber. De uitdagingen die op hun pad komen pakken ze samen aan met een team van drie personen op kantoor en twee personen in het atelier.

Officina Caira

Na een hartelijke ontvangst in hun werkplaats nam Sebastiano uitgebreid zijn tijd om te praten over het verleden, de huidige gang van zaken en natuurlijk ook de toekomstige dromen.

Officina Caira bestaat bijna 6 jaar, hoe hebben jullie de voorbije jaren beleefd? 
Sebastiano: “Sinds de start van dit avontuur zijn er goede tijden geweest maar ook wel moeilijke tijden, gelukkig zijn de goede in de meerderheid. We werken in een omgeving waar niets standaard is en waar alles confidentieel is. We hebben de kans gehad om schitterende mensen te leren kennen en we hebben al heel mooie dingen gezien. Samenwerken met de huidige F1 teams en uitzonderlijke klanten is iedere dag een waar plezier voor ons!” 

Waar komt de passie voor historische F1 wagens vandaag? 
Sebastiano: “De passie voor Formule 1 is ontstaan tijdens onze jeugd, mijn broer en mezelf keken dan samen met mijn vader naar de Grand Prix wedstrijden op TV. Later ging mijn broer kart rijden en van het een kwam het ander.” 

Officina Caira

Je maakt van iedere wagen een juweeltje, afgewerkt tot in de kleinste details. Wordt alles hier in de Officina Caira zelf gedaan? 
Sebastiano: “Neen, sommige stukken zoals de motor of de versnellingsbak worden naar speciale ateliers gestuurd om na te zien en te testen. Deze partners waar we mee samenwerken zijn meestal ook in het buitenland.” 

Het lijkt ons geen makkelijke opgave om voor deze unieke wagens stukken te vinden? 
Sebastiano: “Inderdaad, dit is soms het moeilijkste aan onze job. Van tijd tot tijd moeten we zelfs bepaalde onderdelen hertekenen in 3D zodat ze er hetzelfde uitzien.” 

Hoe moeten we de vraag naar onderdelen of restauraties bekijken, is dit iets Europees of is dit wereldwijd? 
Sebastiano: “De aanvragen zijn internationaal! Over het algemeen werken we binnen Europa, maar we hebben ook klanten in de USA, Nieuw-Zeeland en Azië.” 

Officina Caira

Hoe moeten we een restauratieproces zien als een wagen wordt binnengebracht bij Officina Caira?  
Sebastiano: “Wanneer een wagen bij ons aankomt analyseren we alles tot in het kleinste detail, daarnaast controleren we of de wagen nog steeds in de configuratie staat van de laatste Grand Prix waaraan hij deelnam. De volgende stap is het volledig demoteren van alle onderdelen en deze reviseren, indien nodig vervangen. Voor we alles terug monteren worden de onderdelen ook op micro scheurtjes getest via een Röntgen procedure en dit voor de veiligheid van de piloot die er later mogelijks mee zal rijden. Na de volledige heropbouw doen we dan een test op circuit.” 

Welke wagen was voor jullie tot nu toe de grootste uitdaging al?  
Sebastiano: “Elke wagen die niet compleet is zorgt voor een heel grote uitdaging. Maar ik zal zeggen dat de eerste wagen die we hadden de grootste uitdaging was, de Jordan 198 ex Damon Hill. Deze wagen heeft ons ook heel veel geleerd en ook ons netwerk laten groeien.” 

Officina Caira

Welke wagen zou je graag op het lijstje willen plaatsen nog van Officina Caira? 
Sebastiano: “Als een rasechte Italiaan kan ik niet anders dan zeggen een Ferrari natuurlijk! Meer bepaald één met een V12 motor uit de Prost jaren.” 

Zien we Officia Caira ook op evenementen? 
Sebastiano: “Goodwood FoS staat op de planning de komende jaren. Een evenement waar we wel al op aanwezig waren is bijvoorbeeld de Historic Minardi Day in Italië” 

Hou je van de hedendaagse F1? 
Sebastiano: “Natuurlijk houden we van de moderne F1! Ook al is alles heel wat verandert en missen we de V12 motoren en hun geluid.” 

Officina Caira

In het atelier staan werkelijk schitterende wagens, de ene verkocht de andere wachtend op een nieuwe eigenaar.  

De door Ross Brawn ontworpen Arrows A10 was een Formule 1-auto die door het Arrows-team werd gebruikt om deel te nemen aan de Formule 1-seizoenen van 1987 en 1988. Eén van de piloten van dienst was Derek Warwick.

Een legendarische wagen, onderstaande Sauber, waar ooit Michael Schumacher een test mee reed op het circuit van Fiorano in 1997, die test was toen een topgeheim. Sauber werkte in die periode zeer nauw samen met Ferrari. Het hele seizoen reden Johnny Herbert, Nicola Larini, Gianni Morbidelli en Norberto Fontana voor het in Hinwil gevestigde team. De testdag vond plaats in september, enkele dagen na de Italiaanse Grand Prix. 

Een wagen waar ooit Sebastien Vettel achter het stuur zat, onderstaande BMW – Sauber. Vettel begon zijn carriére als derde rijder bij BMW Sauber. In 2007 kreeg hij de kans om deel te nemen aan de GP van Amerika ter vervanging van Robert Kubica die zwaar gecrasht was tijdens de GP can Canada. Vettel scoorde meteen zijn eerste punt tijdens zijn debuut in competitie.

Ben je nauw betrokken bij de Formule 1 of een hevige fan, we kunnen alleen maar blij zijn dat mensen zoals bij Officina Caira deze pareltjes in ere willen houden met zoveel passie en vakkennis!

Bekijk het fotoalbum HIER

Website: Officina Caira | F1 Cars For Sale , Running Car , Rolling Chassis , Show Car | Home

Un grazie sincero all’Officina Caira!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws