Renties Ypres Rally volledig nieuw voor Toyota Gazoo WRT

Ronde zeven van het 2021 FIA World Rally Championship zorgt voor een terugkeer naar het asfalt na de Rally van Kroatië in maart, dat ook een gloednieuw evenement was en waar het Toyota Gazoo team zijn huidige reeks van vijf opeenvolgende overwinningen begon. Sébastien Ogier leidt het rijdersklassement met 37 punten voorsprong op zijn teamgenoot Elfyn Evans, terwijl Kalle Rovanperä de vierde plaats inneemt nadat hij in Estland zijn eerste zege behaalde.

Takamoto Katsuta zal opnieuw in een vierde Yaris WRC rijden als onderdeel van het TGR WRC Challenge Program, met Keaton Williams als vervanger voor zijn vaste co-piloot Dan Barritt, die verder rust en herstelt nadat hij zijn nek blesseerde bij een zware landing in Estland.

Jari-Matti Latvala: “Het wordt echt interessant om voor de eerste keer met het WRC naar Ieper en België te gaan. Het is geen evenement dat ik ooit zelf heb gereden, maar we weten dat het een snelle asfaltrally is over smalle wegen en met veel coupures waar je veel vuil mee op de proef kunt brengen. Het is een evenement waar het heel gemakkelijk kan zijn om fouten te maken en waar die heel zwaar kunnen worden bestraft. Het zal een uitdaging zijn voor ons tegen degenen die de wegen goed kennen, maar over het algemeen is onze auto zeer competitief geweest en onze piloten hebben zich zeer comfortabel gevoeld op asfalt. Dit is dus iets dat ons vertrouwen kan geven, samen met onze sterke positie in het kampioenschap, wat betekent dat we vooraan in het veld kunnen rijden waar de weg het schoonst zou moeten zijn.”

Sébastien Ogier: “Ik zie uit naar Ieper en een andere nieuwe asfaltrally in het kampioenschap. Ieper staat bekend als een zeer uitdagende rally en ik kijk ernaar uit om deze wegen voor de eerste keer te ontdekken. Natuurlijk zal het niet gemakkelijk worden, maar we hebben vorige week een goede test gehad in moeilijke omstandigheden met een beetje regen en we hebben ons best gedaan om er klaar voor te zijn. Over het algemeen is de grip daar erg wisselend en ik denk dat dit de grootste moeilijkheid zal zijn wanneer we de limieten proberen te vinden zonder enige eerdere ervaring met deze rally. Het is leuk dat we ons nu in deze positie bevinden met een beetje voorsprong in het kampioenschap, maar we moeten geconcentreerd blijven met een aantal moeilijke rally’s – zoals deze – nog voor de boeg.”

Elfyn Evans: “Zoals veel van de rijders heb ik nog nooit in Ieper gereden, dus het is een volledig nieuwe uitdaging en we weten niet 100 procent zeker wat we kunnen verwachten. Het zal leuk zijn om weer op asfalt te rijden, maar het is heel anders dan de vorige keer in Kroatië. Aanvankelijk lijken de wegen vrij eenvoudig, omdat er niet zoveel bochten zijn en alleen maar veel rechte stukken en zeer krappe kruisingen. Maar wat duidelijk naar voren kwam uit onze test is dat er veel veranderingen zijn in het wegdek, de grip en dat er veel gesneden wordt, dus in de praktijk komt er wel wat meer bij kijken. Ik heb het in de laatste paar rally’s niet zo goed gedaan als ik had gewild, dus we gaan zeker voor een sterk resultaat.”

Kalle Rovanperä: “Het voelt natuurlijk goed om die eerste overwinning in Estland binnen te hebben en niet meer te wachten op dat resultaat. Nu kijk ik echt uit naar Ieper. Het is nog niet eerder in het WRC geweest, maar het is echt een legendarisch evenement dat iedereen in de rallysport kent. Op de test konden we al zien dat de omstandigheden moeilijk zijn. Normaal gezien nemen de piloten diepe coupures en is er veel modder en vuil op de weg, dus de omstandigheden kunnen echt veeleisend en veranderlijk zijn. Een van de belangrijkste punten om daar voor de eerste keer naartoe te gaan, zal zijn om te weten waar de grip is en om te zien hoe we die informatie in onze nota’s kunnen verwerken.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws