Thierry Neuville verrast door de proeven dit jaar

Thierry, het WRC is aangekomen in je thuisland België voor de beroemde Ypres
Rally. Ten eerste, nu je hier bent en de verkenning achter de rug is, hoe voel je je over het feit dat België een ronde van het kampioenschap heeft?

TN: “Ik ben altijd naar Ieper gekomen omdat ik het een leuk evenement vind. Ik vind het altijd leuk om hier te komen. Er zijn speciale wegen. Er zijn veel rechte stukken, veel kruispunten, vrij glad asfalt op veel plaatsen. Om hier terug te komen in een WRC, in mijn favoriete wagen, dat voelt in principe goed aan. Ik heb in het verleden de kans gehad om in Duitsland te rijden – vooral mijn thuiswedstrijd – want dat is eigenlijk
dichter bij mijn thuis is dan Ieper. Nu in België, met de steun van de fans, rijdend op
de wegen waar ik van hou, het zal zeker een hoogtepunt worden.”

Je hebt hier al zes keer eerder gereden en won het evenement in een R5. We gebruiken dezelfde elementen en dezelfde etappes, maar in verschillende richtingen? Hoe is de route voor het WRC, kan het ermee door?

TN: Ik ben eigenlijk een beetje verrast over de stukken die ze gekozen hebben. Er is veel nieuw asfalt in vergelijking met het rally evenement van twee jaar geleden. De wegen waren veel ruwer en veel meer hobbeliger en meer versnipperd dan er dit jaar is. Ik heb een hoop van de stukjes op een of andere manier, in een bepaalde richting. Uiteindelijk hadden we maar 45 procent van de pace-notes voor dit jaar. Ik denk dat ik heel goed weet waar ik de hele tijd sta.”

Vertel me over de testen in de aanloop naar dit evenement. Je hebt hier twee testen gedaan. Waarom heb je twee testen gedaan – is het op een kritiek moment in het seizoen of is er een andere reden?

TN: “In principe had Ott twee dagen in Portugal en ik had twee dagen in Sardinië moeten doen, maar op op dat moment zag ik de noodzaak niet om daar twee keer te testen. Ik wilde één dag vrijhouden voor een andere rally. Toen ik hier in Ieper aankwam, had ik op mijn eerste dag veel regen. Het doel was om te testen
iets dichter bij de rally, omdat we dan een beter idee zouden hebben wat het weer
zou zijn. Dus heb ik die extra dag gebruikt om een week voor het evenement te testen.

Ik weet dat je graag zou winnen, dat zou elke rijder willen. Dus hoe belangrijk is het om hier te winnen voor jou?

TN: “Het kampioenschap voor de rijderstitel, zal een moeilijke uitdaging worden, maar je weet nooit wat er kan gebeuren. We hebben zoveel dingen zien gebeuren tijdens de voorbije seizoenen en alles is nog open. Het gaat een zware uitdaging worden, ik zal wat hulp nodig hebben van de anderen, maar ik kan me alleen op mezelf concentreren en mijn best doen en zien waar ik eindig.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws