De 24 Uur van Zolder, één van de moeilijkste races

Op 25 en 26 september staat het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship op het programma: de 24 Uur van Zolder. Bij de vorige editie, in 2019, wisten Bert en Stienes Longin, Christoff Corten en Giorgio Maggi de prestigieuze zege op hun naam te schrijven. Onder het motto ‘never change a winning team’ wordt #TheRocket11 Krafft/PK Carsport Norma dit jaar door hetzelfde kwartet bemand. We blikken vooruit met Giorgio Maggi, die voor de tweede keer aan de start staat.

Foto met dank aan Racemail Press Team

Al bijna een decennium ervaring in de autosport, maar toch nog altijd maar 23 jaar: dat is in een notendop de carrière van Giorgio Maggi. Begonnen in de eenzitterij, overgeschakeld naar de prototypes – met onder andere een titel in de Asian Le Mans Series – en sinds een paar seizoenen actief in de NASCAR Whelen Euro Series. Ook daar scoorde hij al een titel, als de Elite 2-kampioen van 2019. Tijdens de races voor dat laatste kampioenschap liepen Maggi en de familie Longin elkaar al regelmatig tegen het lijf, maar hun relatie gaat verder terug.

“In 2016 reden Bert en ik al samen voor Race Performance in de European Le Mans Series”, stelt Maggi. “Ik wist dus tot wat hij in de enduranceracerij in staat was, en was heel vereerd toen hij me in 2019 vroeg om samen met hem de 24 Uur van Zolder te rijden.”

Voor Maggi was het even opkijken toen hij aantrad in de Limburgse enduranceklassieker. “De 24 uur van Zolder is één van de moeilijkste races die er zijn”, stelt de Zwitser onomwonden. “De lengte van het circuit, het aantal wagens op de piste, het verschil in snelheid, allemaal factoren die er voor zorgen dat het management van het verkeer op de piste ontzettend lastig is. Het is een ontzettend grote uitdaging om daar foutloos te blijven, waardoor het één van de belangrijkste factoren tot succes wordt.”

Maggi had wel snel de smaak te pakken. “Voor mij is autosport een teamsport. Ik ben een rijder die veel respect opbrengt voor het werk dat het hele team levert, en probeer om door mijn prestaties het team te motiveren. Enduranceracerij is daar heel geschikt voor.”

Maggi stemde dan ook snel in toen hij opnieuw werd gevraagd om te starten in de 24 uur van Zolder. “Ik kijk er ontzettend naar uit, ja!”, stelt hij met een brede glimlach. “Onze belangrijkste tegenstanders? Dat kan ik moeilijk inschatten. Maar over het algemeen zijn de GT-wagens wel heel consistent, en in de uithoudingsracerij is dat een heel belangrijke factor. Maar ik ben er helemaal klaar voor. Dit wordt iets heel anders dan de races van de NASCAR Whelen Euro Series die ik tijdens de rest van het seizoen afwerk, maar Zolder wordt zeker een coole uitdaging.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws