Fine Fleur van de Belgische racerij als vanouds

De moederkoers van de nationale autosport krijgt zinderende uitgave met publiek

Tradities zijn er om in ere te houden. Circuit Zolder krijgt regelmatig grote races over het tarmac – de DTM om er maar eentje te noemen. Maar dé race die synoniem staat met het circuit is wel de 24 Hours of Zolder: ontelbare 4 kilometer lange rondjes, met duizenden scherpe bochten, 36.000 schakelmomenten en honderden inhaalmanoeuvres. Met toppiloten in tal van categorieën. Maar dit jaar op 25 en 26 september ook met een publiek dat zelf een uithoudingsproef aflegt met de nachtelijke festiviteiten en uitgelaten sfeer rond het tarmac.

24 Hours of Zolder, #24HoZ, Circuit Zolder, Belcar Series

Water of virus: de 24 Hours zijn niet klein te krijgen

Sfeer is er altijd geweest sinds 1983, behalve in 1988 en vorig jaar toen evenementen met publiek werden afgelast. Precies omdat de interactie en de randanimatie zo belangrijk zijn, werden de 24 Hours of Zolder voor de zekerheid voor een keertje verschoven van begin juli naar eind september. De manches voor het Belcar Endurance Championship waren dit jaar geprogrammeerd in Hockenheim, Spa – letterlijk in het water gevallen – en Zolder. Maar niets krijgt de 24 Hours klein: ter vervanging van de afgelaste manches in Spa waren de uithoudingspiloten eind augustus, tijdens het weekend van de Historic Grand Prix, al in Zolder aan de slag.

Wie doet Derdaele en Saelens wat?

De vorige manches voor het Belcar Endurance Championship, die ook in Zolder gereden werden, waren alvast een topweekend voor Red Ant Racing. In de GTB, waar ze ruim op kop staan met hun Porsche Cayman, tekenden ze twee zeges op en ook in de GTA boekten ze een eerste zege. In de GTA en het algemene klassement starten Derdaele en Saelens van Belgium Racing met Porsche 992 wel met afstand aan de leiding. Bij de Prototypes zijn het de Norma’s van Russell Racing by PK en GHK Racing by T2 die voor de kop bikkelen. De Audi RS3 LMS van QSR Racing komt bij de Touring Cars met een ruime voorsprong aan de start. Wie ook je favoriet is, geniet van de zuiderse, feeërieke sfeer met verfrissend avondbriesje door de tribune boven de pits en de rood gloeiende remblokken in het donker.

Nu ook met Belcar Skylimit Sprint Cup en Skylimit Drift show

Het topweekend wordt extra gekleurd door een nieuwe formule: De Belcar Skylimit Sprint Cup. Deze korte knalspurt over 30 minuten staat garant voor inhaalmaneuvers door de deelnemende Tourisme en GT wagens. Het is een initiatief van Circuit Zolder en Skylimit Events met de ambitie om uit te groeien tot dé instapklasse in de Benelux. Deze sprinters starten hun manches op zaterdag om 9u45 en om 14u15. Om het asfalt warm te houden in zone 5 van de paddock zijn er zaterdag 6 Drift Shows en zondag 3 Drift Shows. Wie wat extra duizeling zoekt, kan in de arena van zone 5 een ritje als passagier bij een drifter boeken.


Red Bull geeft je zin om, zonder beperkingen, te dansen

Pal in het midden, in zone 3 van de paddock ter hoogte van de Otobar, richt Red Bull een fuifzone in met een estafette van DJ’s. Van 23 uur tot 01 uur is het aan Zohra om de bloedcirculatie te stimuleren. Iedere bezoeker geniet overigens van onbeperkte bewegingsvrijheid zonder mondmasker, eenmaal hij/zij op het terrein is. Om binnen te geraken moet je – samen met je identiteitskaart – een Covid Safe Ticket of een Europees Coronacertificaat tonen. Beide zijn hetzelfde en werken met QR-codes die automatisch op je smartphone verschijnen via de CovidSafeBE-app.

Amper twee weekjes later, opnieuw vol gas

In het weekend van 8 tot 10 oktober is het opnieuw vol gas geven voor het American Festival NASCAR en voor de seizoensafsluiter van het Belcar Endurance Championship. De NASCAR races alleen al zijn zeker de moeite waard: races met monsters van 5700 cc in V8 waaruit 400 paarden brullen… Dat garandeert bumper aan bumper gevechten op het tarmac maar er is tegelijk een massa family fun langs het parcours. Geen enkele race brengt het publiek dichter bij de rijders en hun bolides, met kidsanimatie en handtekeningensessies.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws