Grégoire Munster en Louis Louka mengen zich in titeldebat

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 R5) zijn in de rally van Wallonië als tweede geëindigd. De officiële piloot van Hyundai Belux die ook de steun van Hyundai Motorsport Customer Racing geniet, maakte er op zaterdag een waar spektakelstuk van, streed voor elke milliseconde om na vijftien klassementsritten uiteindelijk 5.4 sec tekort te komen voor een tweede opeenvolgende zege. Met één zege in de East Belgian, een tweede plaats in de rally van Wallonië en een vierde plaats in de Omloop van Vlaanderen mengt Munster zich in de titelstrijd.

De vijfde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship ging vrijdagavond van start op de Citadel van Namen. Bij de eerste doortocht was Grégoire Munster 0.2 sec trager dan zijn rivaal, bij de tweede doortocht 0.4 sec sneller waardoor hij als leider aan de tweede dag mocht beginnen. De openingsrit op zaterdag was er eentje van 22.35 km. Grégoire Munster, die voor het eerst deze wedstrijd met een R5 reed, wist op voorhand dat het moeilijk zou worden om thuisrijder Fernémont te kloppen. En dus ging hij zaterdagochtend de baan op met een gedurfde bandenkeuze, die achteraf bekeken niet de juiste was. De jongste winnaar van een BRC-manche ooit verloor tijdens de eerste drie ritten 14.5 sec, zakte naar de tweede plaats van waaruit hij de leidersplaats begon te bestoken. Wat volgde was een waar spektakelstuk. Van de resterende tien ritten won Munster er vijf en reed hij vijf keer de tweede tijd om uiteindelijk 5.4 sec tekort te komen voor een tweede opeenvolgende Belgische zege.“Wanneer je achteraf alles analyseert dan was die eerste klassementsrit van de dag beslissend”, zegt Grégoire Munster. “Bij de tweede doortocht op diezelfde rit was ik 0.4 sec sneller, bij de derde in het donker zelfs 1.7 sec. Maar ik heb geen spijt van mijn gewaagde keuze. Adrian verslaan op eigen terrein zou moeilijk zijn en dus wou ik iets proberen. Wat ik onthoud is dat ik er in alle ritten in geslaagd ben om hem blijvend onder druk te zetten. In alle ritten zijn Louis en ik voluit gegaan. Ik heb alles gegeven en ik heb nergens spijt van. Adrian begaf niet onder de druk en dat is zijn verdienste. Behalve druk zetten voelde ik vanuit de derde positie ook druk van Cédric, maar we hebben daarop goed geanticipeerd en op het einde de kloof toch nog weten uit te diepen.”

Zowel het resultaat als de manier waarop Grégoire Munster en Louis Louka deze wedstrijd gereden hebben viel in de smaak bij Hyundai Belux. “In de East Belgian hadden Grégoire en Louis ons al bedankt voor het verderzetten van het Belgische programma”, zegt woordvoerder van Hyundai Belux Wim Doms. “En eigenlijk hebben ze dat afgelopen zaterdag opnieuw gedaan. Het resultaat is niet hetzelfde, maar hun aanpak, hun doorzettingsvermogen en hun wil om te slagen was fantastisch. Dit was pure topsport die de rallyfans de ganse dag heeft geboeid. Op naar de Maaskiezel van Bocholt en… later op het seizoen ook nog de première van onze i20 Rally2.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws