Toyota stelt de nieuwe GR86 voor

De nieuwe GR86 wordt gepresenteerd als ‘een analoge auto voor het digitale tijdperk’, die door en voor liefhebbers is ontworpen met de nadruk op puur rijplezier. De Japanse uitdrukking ‘waku doki’ duidt op die eigenschap. De nieuwe coupé is het nieuw instapmodel van Toyota’s GR-serie en maakt sportieve rijeigenschappen en prestaties bereikbaar voor een groter publiek.

Toyota GR86

De auto is een evolutie van de GT86, het model waarmee Toyota eerder zijn hernieuwde inzet voor sportwagentechniek aankondigde, en behoudt de klassieke configuratie met voorin geplaatste motor en achterwielaandrijving. De auto heeft nog steeds een hoogtoerige viercilinderboxermotor, maar de cilinderinhoud is vergroot om aanzienlijk meer vermogen en koppel te leveren. De chassisontwikkeling was erop gericht om het gewicht te verminderen en het zwaartepunt verder te verlagen.

“De GR86 is bedoeld om de wereld van GR toegankelijk te maken, zodat steeds meer mensen er plezier aan kunnen beleven,” aldus Yasunori Suezawa, hoofdingenieur van de GR86.

Toyota GR86

Vooraleer u op onderstaande link klikt om het volledige artikel van de nieuwe Toyota GR86 door te nemen geven we u nog even mee dat de nieuwe 16-kleps DOHC-viercilindermotor gebruik maakt van hetzelfde cilinderblok als eerst, maar dat de inhoud werd vergroot van 1998 tot 2387 cc.

Met behoud van dezelfde, hoge compressieverhouding van 12,5:1 levert de motor nu nog meer vermogen. Het maximale vermogen is gestegen van 200 DIN-pk/147 kW tot 234 DIN-pk/172 kW bij 7000 tpm. Als gevolg daarvan is de acceleratietijd van 0-100 km/h met meer dan een seconde verkort tot 6,3 seconden (6,9 seconden met automaat).

De nieuwe GR86, die in april 2021 werd onthuld, wordt in het voorjaar van 2022 in Europa geïntroduceerd. De Europese première vindt plaats op 2 december 2021.

Toyota GR86
Toyota GR86
Toyota GR86
Toyota GR86
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws