Op naar Pas-de-Calais voor de grote finale

In de nasleep van een meer dan geslaagde editie van de 24H2CV op het Circuit van Spa-Francorchamps, komen de 2CV en C1 weer samen voor een laatste afspraak van het seizoen en dat in de Franse regio Pas-de-Calais, op het bekende circuit van Croix-en-Ternois. Op het menu: twee races van zes uur!

De terugkeer na de wedstrijd in de Ardennen is er eentje met een bijzondere boodschap, want al enkele weken vecht Robert Van Gysegem, voorzitter van de 2CVRT, in het hospitaal tegen het virus dat we allemaal kennen. Zijn toestand is stabiel, maar het gevecht is nog niet gewonnen. Iedere deelnemer zal aan hem denken, dat is zeker. Robert zou zeker niet willen dat iedereen thuisblijft in deze omstandigheden. Daarom is de race van Croix-en-Ternois ook behouden. De #129 Classico is er wel niet bij dit weekend, maar we wachten allemaal op zijn terugkeer.

2CV Racing Cup - C1 Racing Cup

Voor deze afspraak zijn de 2CV met meer dan de C1! Dat betekent dat er enkele teams, die afwezig waren tijdens de 24-uursrace, hun terugkeer maken. In de titelstrijd zien we voorlopig de #16 The Golden Horse 2, met Jean-Pierre Blaise, Gérard Schmidt, en in mindere mate Sébastien Piette vooraan. Er zijn echter nog 200 punten te verdienen in de dubbele 6 uur van Croix-en-Ternois en dus is nog alles mogelijk. We kijken dan ook uit naar de prestaties van de #3 Mickey Racing van Michaël Berben, met Dominique Speleers, maar ook van de #42 BNLL 2 van Clément Nopère, Michaël Jassogne en Mathieu Devos, en de #65 BNLL van Claude Crespin en Yves De Kelper, met Bernard en Michel Crespin. Sommige andere teams komen mathematisch nog in aanmerking, maar voor hen wordt het moeilijk.

Er zijn ook heel wat deelnemers die het seizoen gewoon sterk willen afsluiten, maar in de titelstrijd niets meer te winnen hebben. We denken dan aan de #1 JMCE 1 van Léonard Licops, Jean-Yves Beeckman en Maxime Bertho, de #2 Dubble Crash by Kimy Racing van Alain Boveroux en Raphaël van der Straten, de #4 2M Racing van Philippe en Maxime Marquet, de #7 Flax-Team van Olivier Delvaux, Benoît Devillers, Gilles Marchandisse en Etienne Rosy, de #10 JMCE 10 van Etienne Licops en Patrice Lacroix, de #12 JLB Racing van Louis en Julien Bouillon, met Salvatore Ragonesi, de #14 The Golden Horse 1 van André Blaise, Jean-Marc Louys, Jean-Claude Kauffman en een zekere Georges Cremer, de #18 Chatreix by Trapanelle Compétition van Samuel Chenier, Pierre Bertier en Thierry Ehrhardt, de #33 FKR-M1 van Mehdi-Rik Bouchereau, Laurent Bressan en Lino Pecoraro, en de #55 AG Racing Box 55 van Jerry Houben, Gérard en Christopher Abrahams. Sommige van deze wagens zijn tot dusver weinig in actie gekomen.

In de andere categorieën verwachten we een duel tussen de #31 2PK Racing Team van Willaert-Staelen-De Bel en de #90 2CV van Feu de Brethenoux-Asseborn-Asseborn bij de ‘Prototypes’, een gezondheidswandeling voor de #47 2CV Wet Dream RT van Mertens-Mertens in ‘Améliorée’ en idem voor de #68 Team FG Ormep 760 van Lercher-Mazurier-Coirnot-Stoerkler in ‘Xpérimentale’, terwijl bij de ‘Classiques’, we een strijd zien tussen de #98 Rétro Racing Team van Van de Velde, Van den Brande en Arys, de 161 Les Bielles de Giel met Bouillard, La Scala en Blaise, en de #435 2 Pattes Foll van Canesant-Cannesant-Flipo-Pade. Er zijn ook twee Britse 2CV ‘in ‘Guests’, met de #52 Crisis Racing van Roads-Tovey en de #81 Pork Pie Racing van Sparrow-Harmer. Alles samen is dit een zeer mooi startveld!

Gaban Motorsport in polepositie voor de titel!

Wat betreft de C1 Racing Cup, is de situatie helderder. Op een echte onvoorziene gebeurtenis na, is de #228 Gaban Motorsport van Andy Gaban, Lancelot en Maxime Alsteens op weg naar de titel. De laatste tegenstanders zijn de #219 van Chloé Van Hove en Eric Van Bael, met de onverslijtbare José Close, en de #232 van de winnaars van de 24H2CV, Laurent Do, Thierry Le Leu, Massimo Petralia en Christophe Devis.

2CV Racing Cup - C1 Racing Cup

Andere kanshebbers op de dagzege zijn de #230 Revteam by Kimy Racing van Gaël Frère, Thomas Gouverneur en Julien Lefevre-Bauthière, de #233 KMD 233 van Thomas Vanloocke, Thierry en Alex de Latre du Bosqueau, de #237 AG Racing Box 237 van Gérard en Christopher Abrahams, Philippe Meauxsoone en Alain De Koninck, de #269 Global Home van Philippe Les, Steve Roskam en Didier Haufmann, de #271 Oeste Kart 2 van Calvin De Groot, Maarten Bijnens, Yentl Baert en Arno Bernaert, en de #280 Solutions d’Eau van François Jeukenne van Christophe Cagnina. Verrassingen zijn ook altijd mogelijk en dan denken we aan de #202 Lovicoli Racing met Léonard Billiet en een zekere Georges-Louis Bouchez die er niet genoeg van krijgt, de #218 Damo Racing van Moerenhout-Gallina-Leenders, de #221 FloRacing van Flohimont-Pirlet-Pirlet, de #226 Ca Roule Fun van Laloux-Laloux-Cheriet-Chambon-Muller-Loly, de #249 Molsen Racing van Thunissen-De Mol-Busschaert en de #261 Dardenne Location van Maeck-Maeck-Remacle.

Op 20 november is er de kwalificaties van de Race 1 tussen 9u00 en 10u15, terwijl de eerste race van zes uur tussen 11u00 en 17u00 plaatsvindt. Zondag maken we ons op voor een tweede race tussen 10u00 en 16u00.

(persbericht, foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws