Jacky Ickx, een legende werd geëerd tijdens de InterClassics Brussels

Wie vorig weekend de moeite gedaan heeft om een bezoek te brengen aan dit prachtig evenement zal er niet naast kunnen kijken hebben, de stand ter ere van Jacky Ickx ademde geschiedenis uit.

Zijn palmares is dan ook niet zo vanzelfsprekend: zesvoudig winnaar van de 24 uur van Le Mans, achtvoudige Grand Prix F1 winnaar, vijfvoudig winnaar tijdens de 1000 km van Spa Francorchamps en winnaar van Paris Dakar in 1983 om er maar enkele te noemen.

Eén van de meest indrukwekkend overwinningen bekwam Jacky Ickx samen met Jackie Oliver tijdens de 24 uur van Le Mans in 1969, dit aan het stuur van een Ford GT40. In die tijd was de start van Le Mans zo dat de rijders de baan moesten overlopen naar hun wagen, deze moesten starten en vertrekken. Voor velen kwam hierdoor een levensgevaarlijke situatie tot stand, namelijk vertrekken zonder de gordels vast te maken. Uit protest wandelde Ickx over de baan, stapte rustig in, maakte zijn gordel vast en vertrok als laatste. Terecht protest want tijdens de eerste ronde verongelukte John Woolfe in zijn Porsche 917, hij had zijn gordel niet om. Stelselmatig wonnen Jacky en Jackie terrein terug en konden enkele kilometers voor het einde de koppositie overnemen van Hermann en Larrouse. De eindzege was voor hen maar nog belangrijker was dat de organisatie luisterde naar het protest van Ickx met betrekking tot de startprocedure, Le Mans zou nooit meer al rennend gestart worden.

Jacky Ickx kreeg voor zijn carrière in 2017 de prestigieuze World Sports Legend Award.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws