Ogier snelste tijdens shakedown Monte-Carlo

Tijdens de eerste passage van de shakedown van de 90ste editie van de ‘Rallye Monte-Carlo’ stonden onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe lange tijd op kop tot er een zekere Sébastien Loeb anders over besliste. De meervoudig wereldkampioen rally zat duidelijk nog in het ritme van de Dakar en zette een tijd van 1:53.9 neer en dat was 0.7 sec. sneller dan Neuville die op zijn beurt 0.1 sec. rapper was dan de eerste Toyota van Evans en 0,2 sec. op Ogier.

De Est Ott Tänak verscheen later dan voorzien aan de start en parkeerde zijn Hyundai, die bij de start niet 100% leek te ronken, op een achtste plaats. Ook Gus Greensmith had wat problemen met de nieuwe Ford.

WRC.com, Rallye Monte-Carlo, Sébastien Loeb
Foto met dank aan WRC.com op Facebook

1:52.3

… een tijd die bij de tweede run lange tijd op de tabellen stond en dit zowel voor Sébastien Ogier, genavigeerd door Benjamin Veillas als voor Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe in de Hyundai.

Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, WRC.com, Rallye Monte-Carlo
Foto met dank aan WRC.com op Facebook

Maar ook nu dacht diezelfde Loeb daar anders over, de Fransman was met een tijd van 1:51.8 een halve seconde sneller dan Ogier en Neuville. Sébastien Loeb wordt in zijn Ford trouwens genavigeerd door Isabelle Galmiche die in het verleden al heel veel naast Loeb heeft gezeten tijdens diverse testen. De keuze voor Galmiche als copilote lag volgens Loeb voor de hand vermits zij elkaar al jaren kennen en elkaar ook door en door vertrouwen. Ook het feit dat Isabelle zeer vertrouwd is met het notasysteem van de Fransman is uiteraard een voordeel.

Dan toch Ogier

Lokale held Sébastien Ogier zette tijdens de laatste run zijn Toyota Yaris Rally1 dan toch nog op de eerste plaats. De man van de streek klokte tijdens zijn derde passage een tijd van 1:50.4. Ook die andere wereldkampioen pitste nog 0,9 sec. van zijn snelste tijd af maar kwam met 1:50.9 toch een halve seconde te kort. Ook teamgenoot Evans verbeterde zijn tijd met meer dan een volle seconde, hij eindigde derde in een tijd van 1:51.4. Ook onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe verbeterden hun tijd in die laatste run, maar het verschil was met 0,1 sec. miniem te noemen. Neuville besloot de shakedown in de #11 Hyundai op een vierde plaats, gevolgd door Adrien Fourmaux op P5.

Voor Hyundai waren tijdens deze shakedown enkel onze landgenoten wat bij de pinken. Teamgenoten Tänak en de jonge Solberg eindigden pas op een 10de en 11de plaats.

Zowel Sébastien Loeb als Sébastien Ogier rijden in 2022 slechts een beperkt aantal rally’s, maar het moge duidelijk zijn dat zij in de strijd voor de overwinning van de ‘Monte’ een belangrijke rol gaan spelen. Het blijft tenslotte hun thuisrally en de ‘Monte’ blijft nog altijd de ‘Monte’. Opvallend aan deze shakedown zijn de puike resultaten van Ford. We gaan ongetwijfeld een aangenaam kampioenschap tegemoet.

Deze avond staan de twee eerste klassementsproeven op het programma en dat gaat ongetwijfeld al het nodige spektakel bieden. Om 20.18 uur start KP1 Luceram/Lantosque met een lengte van 15,2 km. Deze klassementsproef wordt tevens ook live uitgezonden. Om 21.31 uur gaan we op het topje van onze stoel zitten voor de 23,25 km lange kp La Bollène-Vésubie/Moulinet.

(foto Ogier met dank aan Jaanus Ree, Red Bull Content Pool)

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws