Een volledig seizoen in GT World Challenge Europe voor Nicolas Baert

Na twee titels van beste Junior en een derde plaats in TCR Europe richt Nicolas Baert zich voortaan op de GT-racerij. In 2022 zal de jonge Belg tijdens de tien wedstrijden van de GT World Challenge Europe een Audi R8 LMS GT3 van Saintéloc Racing besturen.

In 2020 was Nicolas Baert de Belgische revelatie op het internationale racetoneel. Bij zijn debuut in de toerwagenracerij wist hij onmiddellijk beslag te leggen op de derde plaats in TCR Europe, en veroverde hij ook de Junior-titel. De jongeman uit Waterloo had duidelijk indruk gemaakt, want aan het eind van het seizoen werd hij door de RACB, de Belgische autosportfederatie, tot Rookie of the Year bekroond! Na vier jaar karting en een seizoen in de Formule 4 wist de immer bezige autosportliefhebber meteen te tonen dat hij zijn plaats in de internationale racerij meer dan verdient. Afgelopen winter leidde zijn nieuwsgierige aard hem ook naar het ijs van de e-Trophée Andros. En dat is nog niet alles! In 2022 geeft de 20-jarige jongeman opnieuw een andere wending, door zich op de GT-racerij toe te leggen.

Aurélien Panis

“Ik genoot heel erg van de races in TCR Europe, maar ik heb twee dromen: op een dag de 24 Uur van Spa en de 24 Uur van Le Mans winnen”, legt hij uit. “Het leek me dan ook maar logisch dat ik me op de enduranceracerij zou toeleggen. GT3, en in het bijzonder de hoogstaande GT World Challenge Europe, is de beste manier om dat te doen.”

­Door zijn voorliefde voor Audi en de R8 LMS GT3, een wagen waarmee zijn vader enkele jaren geleden nog racete, koos Nicolas voor het Franse Saintéloc Racing. “Ik ken die mensen eigenlijk al redelijk goed”, glimlacht Nico. “Half oktober werkte ik samen met hen de 8 Uur van Indianapolis af. Dat was mijn eerste contact met de GT-racerij, en ik was er meteen weg van! Zonder een tijdstraf, die ons deed terugvallen naar een zevende plaats, waren we in deze wedstrijd van de Intercontinental GT Challenge net naast het podium gefinisht. Sindsdien reed ik met Saintéloc ook in de e-Trophée Andros en zal ik ook aan de start staan van de 9 Uur van Kyalami, met een Audi die ik deel met de Zwitser Lucas Légeret en de Fransman Simon Gachet. Saintéloc is me dus niet onbekend en ik ben er van overtuigd dat we samen heel mooie dingen kunnen laten zien.”

De namen van Nicolas’ teammaats, zowel voor de Sprint Cup als de Endurance Cup in de GT World Challenge Europe, worden eerlang bekend gemaakt. “Ik kan wel al vertellen dat – hoewel het in dit eerste jaar vooral om veel leren zal draaien – ik niet van plan ben om de hoop te vullen. We mikken resoluut op het podium in de Silver Cup”, vult Nicolas aan.

­Ook bij Saintéloc Racing kijkt men uit naar de nieuwe samenwerking. “We hebben Nicolas in Indianapolis leren kennen en we waren meteen onder de indruk van zijn aanpassingsvermogen aan de Audi R8 LMS GT3”, stelt Sébastien Chetail, de teambaas van de Franse renstal. “Nadien wist hij ons te overtuigen door de manier waarop hij in de e-Trophée Andros progressie boekte. Telkens hij op het ijs aan de start stond presteerde hij beter. Door samen dit volledige programma in de GT World Challenge Europe af te werken kunnen we op lange termijn samenwerken, met alle voordelen die daarbij horen. Zijn ervaring in de eenzitterij en de toerwagenracerij zal hem zeker van pas komen, maar nu moet hij vooral de subtiliteiten van de GT-racerij onder de knie krijgen. Hij beschikt zeker over de mogelijkheden om zich onmiddellijk te onderscheiden, en we zullen er alles aan doen om hem daarbij te helpen!”

Na de… finale van het seizoen 2021 van de Intercontinental GT Challenge tijdens de 9 Uur van Kyalami, uitgesteld naar zaterdag 5 februari wegens de gezondheidscrisis, snijdt Nicolas het seizoen 2022 aan in Imola, voor de eerste wedstrijd van de Endurance Cup van de GT World Challenge Europe. Een race die op 2 en 3 april geprogrammeerd staat en het begin vormt van nieuwe avonturen voor de jongeman die vast van plan is om zijn dromen werkelijkheid te laten worden.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws