Street-Art Racing in GT Cup Open Europe

Met het oog op het seizoen 2022 stelt Street-Art Racing zich enkele nieuwe uitdagingen. In de ateliers van het Belgische team krijgen de twee Aston Martin Vantage AMR GT4 immers het gezelschap van een Aston Martin Vantage AMR GT3. Het team onder leiding van Albert Bloem en Damien Hellebuyck stelt ook met trots zijn eerste rijdersduo voor de GT Cup Open Europe voor: de Franse rijders Julien Darras en Jahid Fazal-Karim zullen er een Vantage AMR GT4 in de kleuren van Jetcraft delen.

Bij Street-Art Racing is men er helemaal klaar voor om in 2022 nieuwe horizonten te verkennen. De Am Cup kampioenen van de GT4 European Series in 2016 en 2019 trekken in 2022 immers richting de International GT Open en GT Cup Open Europe.

“De stap richting GT3 is een logische evolutie voor Street-Art Racing”, stelt Albert Bloem, team principal van het team uit Lodelinsart. “Zo kunnen we met de GT4 en GT3 een ware piramide bouwen. De International GT Open leek ons een meer toegankelijke formule dan de GT World Challenge Europe om de categorie onder de knie te krijgen. Het is nog een beetje vroeg om onze rijders op de Aston Martin Vantage AMR GT3 in International GT Open bekend te maken, maar we kunnen nu al stellen dat we opnieuw met een Art Car aan de slag gaan. Bovendien laten we ook op zijn minst één Aston Martin AMR GT4 in de GT Cup Open Europe rijden. Daar liggen de rijders ook al vast.”

Street-Art Racing, Aston Martin

En het is een bij Street-Art Racing welbekende rijder die er de rol van wegkapitein op zich mag nemen: Julien Darras. “Julien reed in 2017 en 2019 al voor ons”, aldus team manager Damien Hellebuyck. “Sindsdien heeft hij ook al zijn examen van rijderscoach afgelegd en wordt hij dit seizoen de teammaat van debutant Jahid Fazal-Karim. We denken dat de GT4-versie van de Aston Martin – die de kleuren van Jetcraft zal dragen – en de GT Cup Open Europe het ideale kader vormen om de eerste stappen in de autosport te zetten.”

De GT Cup Open, het kleine broertje van de International GT Open, is voorbehouden voor wagens uit monomerkencups of uit de GT4-categorie en wordt over vijf manches afgewerkt. In 2022 zijn dat Le Castellet (Circuit Paul Ricard), Spa-Francorchamps, de Hungaroring, Monza en Barcelona.

“Ik kijk er nu al naar uit om mijn eerste seizoen bij Street-Art Racing af te werken”, legt Jahid Fazal-Karim uit. “Ik ben er nu 52 en een typische amateurrijder, zoals dat heet. Maar ik heb wel een zekere zin in competitie en ben vast van plan progressie te boeken. Ik rijd nu ongeveer een jaar op circuit, met Julien als coach. Ik heb de basisprincipes nu geleerd, en voel me steeds beter achter het stuur van de Aston Martin Vantage AMR GT4, een wagen die trouwens heel makkelijk onder de knie te krijgen is. Om mijn licentie te behalen heb ik ook al deelgenomen aan enkele toerwagenraces in Dubai. Dat liet me toe om van de sfeer van een race te proeven, de spanning bij de start ook. Ik heb ook kunnen vaststellen dat zo een raceweekend me toelaat helemaal aan mijn professionele bezigheden te ontsnappen. Ik kan mijn hoofd helemaal leegmaken en daar hou ik wel van. Ik kan haast niet wachten op de start van het seizoen!”

Street-Art Racing

Na zijn sporen te hebben verdiend in karting, Formule 4, GT3 en GT4 maakt Julien Darras dit jaar zijn comeback in de racerij. “In 2020 en 2021 heb ik me inderdaad toegelegd op het behalen van mijn BPJEPS”, stelt de 24-jarige Fransman. “Ik heb dus nu een officieel diploma van rijderscoach, en dat laat me toe om minder ervaren rijders als Jahid te begeleiden. We werken sinds een jaar samen en ik ben blij verrast met de vooruitgang die hij al heeft geboekt. En ik ben er zeker van dat hij nog beter kan… Met die eerste paar races zitten we er nu al middenin en beetje bij beetje kunnen we aan details beginnen werken, details die ons moeten toelaten dat laatste tiende van een seconde te gaan halen. Ik denk dat we een heel mooi seizoen 2022 zullen beleven!”

De start van het kampioenschap wordt op 21 en 22 mei op Circuit Paul Ricard gegeven. Maar voordien zou Street-Art Racing wel eens voor nog wat verrassingen kunnen zorgen…

(persbericht, foto’s met dank aan Street-Art Racing & Daniel Delien)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws