Thierry Neuville: “In Zweden moet je brutaal zijn”

Na een moeilijke start van een nieuw hybride hoofdstuk gaat Hyundai Motorsport op zoek naar succes tijdens de tweede ronde van het 2022 FIA World Rally Championship volgend weekend (24-27 februari).

De terugkeer van Rally Zweden zal warm onthaald worden door zowel de teams als de fans, aangezien het sinds 1973 een regelmatig terugkerend evenement is op de kalender. Voor de editie van 2022 verhuist het evenement naar een nieuwe regio, met teams die voor het eerst de snelle, besneeuwde proeven van de regio Umeå zullen trotseren.

De teams van Hyundai Motorsport zullen proberen om de besneeuwde wegen onder de knie te krijgen en de volledige prestaties van de auto te benutten tijdens het slopende vierdaagse evenement. De samenstelling van het team blijft ongewijzigd ten opzichte van de Rallye Monte-Carlo, met Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja en Oliver Solberg/Elliott Edmondson die de taak hebben om de eerste podiumplaats van het seizoen te bemachtigen. Aangezien er tijdens de seizoensopener van de Rallye Monte-Carlo geen sneeuw lag, hebben alle drie de teams een test afgewerkt om zich voor te bereiden op de eerste wedstrijd van de Hyundai i20 N Rally 1 op deze ondergrond.


Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1)


Neuville: “Met de volledig nieuwe route is het erg moeilijk om te weten wat ons te wachten staat in Rally Zweden, maar het zal zeker interessant worden. Hoewel we niet veel ervaring hebben met de Hyundai i20 N Rally1 in deze omstandigheden – het is een echte full-snow rally – denk ik dat onze rijstijl redelijk vergelijkbaar zal zijn met de vorige auto’s waarmee we aan Rally Zweden hebben meegedaan. Rally’s zijn altijd een beetje spectaculairder op sneeuw met de spijkerbanden. Meestal zijn de etappes vrij snel, je moet in de sneeuwbanken leunen en wat meer zijwaarts rijden. Je moet iets brutaler zijn om de spijkers in de grond te krijgen. Iedereen heeft de afgelopen maanden zo hard gewerkt en we hopen dat we die inspanning komend weekend terugzien.”

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1)

Tänak: “Rally Zweden wordt een volledig nieuw evenement omdat we meer naar het noorden trekken dan de voorbije jaren. Ik weet echt niet wat ik kan verwachten, maar sneeuw is altijd iets waar ik met veel plezier aan heb deelgenomen. Zweden was de locatie van ons eerste podium met Hyundai Motorsport en het zou veel betekenen als we dat resultaat volgend weekend kunnen herhalen. We hebben de innerlijke drive om vechtend terug te komen van onze moeilijke eerste ronde van het seizoen; we willen dat omzetten in een positief momentum dat ons het hele komende jaar zal dragen. Vorig seizoen wonnen we in de sneeuw in de Arctic Rally Finland, dus we weten dat we snel en competitief zijn op deze ondergrond. Het doel is om meteen goed van start te gaan en een goed ritme te vinden met de Hyundai i20 N Rally1.”

Oliver Solberg/Elliott Edmondson (#2 Hyundai i20 N Rally1)

Solberg: “Allereerst zal het heel emotioneel zijn om deel te nemen aan mijn eerste thuiswedstrijd als fabrieksrijder. Het is iets waar ik mijn hele leven al van droom. Ik denk dat de nieuwe locatie een belangrijke stap is, want het is wat de rally nodig heeft om fantastische omstandigheden te garanderen, ook al is het triest om weg te moeten uit mijn geboortestad. Sneeuw en ijs is ook mijn favoriete ondergrond, dus het wordt een heel speciale rally. Je moet vrij agressief zijn met je rijstijl, de voorkant van de auto in de lijnen houden maar de achterkant pushen. Het zal voor iedereen nieuw zijn, dus de voorbereidingen zijn meer gelijkwaardig en dat geeft me een goede kans om een sterk weekend neer te zetten. Rally Zweden wordt een mix van alles: snelle en bochtige wegen, winterse omstandigheden, veel sneeuwbanken – en misschien wat rendieren.”

Foto’s: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws