WRC Zweden: Toyota Gazoo Racing op jacht naar eerste overwinning van 2022

Toyota Gazoo Racing wil voortbouwen op de veelbelovende start van het nieuwe Rally1-tijdperk tijdens de Rallye Monte-Carlo vorige maand, waar de GR YARIS met hybride aandrijving bij zijn debuut betrouwbaar en snel bleek en alleen op de voorlaatste etappe op wrede wijze de overwinning werd ontzegd.

Aangezien Zweden dit seizoen geen deel uitmaakt van Sébastien Ogier’s programma van geselecteerde rally’s, zal Esapekka Lappi voor het eerst sinds 2018 in de kleuren van het team aan de start verschijnen. Kalle Rovanperä zal de weg in Zweden openen als de hoogstgeplaatste piloot in het klassement, nadat hij vierde werd en de Power Stage in de Rallye Monte-Carlo won. Elfyn Evans maakte deel uit van de strijd voor de overwinning in de Monte voordat een kleine maar kostbare fout een einde maakte aan zijn kansen op een sterk resultaat; hij zal hopen op een herhaling van het laatste bezoek van het kampioenschap aan Zweden in 2020, toen hij zijn eerste overwinning voor Toyota scoorde. Zoals bij elke wedstrijd dit seizoen zal Takamoto Katsuta een extra GR YARIS Rally1 besturen voor TGR WRT Next Generation.

De auto’s worden afgesteld in loose-surface-specificatie en Toyota Gazoo Racing heeft zich de voorbije weken voorbereid met twee testdagen op sneeuw en ijs voor elke rijder: één in Finland en één in Zweden.

Elfyn Evans / Scott Martin

“We zijn het jaar in de eerste rally niet begonnen zoals we wilden, maar het enige kleine voordeel is dat onze positie op de weg voor Zweden wat beter zou moeten zijn. Daar willen we zo goed mogelijk van profiteren en, zoals altijd, zo goed mogelijk presteren. Omdat alles zo nieuw is, hebben we tijdens onze tests op sneeuw en ijs veel verschillende dingen geprobeerd, maar over het algemeen voel ik me er goed bij – hoewel het altijd moeilijk is om precies te zeggen hoe snel je bent op deze ondergrond, omdat zaken als tractie variëren afhankelijk van de omstandigheden. We hebben ook de video’s van de etappes bekeken die de organisator ons ter beschikking heeft gesteld, en die zien er op sommige plaatsen heel snel uit, maar ook met een aantal heel smalle en technische secties.”

Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen

“Over het algemeen was ik erg blij met ons weekend in Monte Carlo. We begonnen op een moeilijke plaats maar we hebben samen met het team veel werk verzet om mijn gevoel in de auto te verbeteren. Natuurlijk betekent het pakken van de extra punten in de Power Stage dat we in Zweden als eerste op de weg starten en dat we daar op de eerste dag nog wat aan de weg zullen moeten poetsen. Maar we gaan ons best doen om aan het eind van het weekend zoveel mogelijk punten te pakken en hopelijk kunnen we dan nog een hele goede rally rijden. Tijdens de tests begonnen we vanaf nul met de sneeuwafstelling voor de nieuwe auto en het voelde in het begin een beetje lastig aan om te rijden, maar samen met onze teamgenoten denk ik dat we tijdens de twee tests een aantal goede stappen in de goede richting hebben gezet.”

Foto: FB Esapekka Lappi

Esapekka Lappi / Janne Ferm

“Ik ben erg opgewonden over dit moment. Om weer op het hoogste niveau te racen is iets waar ik al heel lang naar uitkijk. Het voelde heel natuurlijk om de voorbije weken en tijdens de tests opnieuw met het team samen te werken. Mijn gevoel in de GR YARIS Rally1 was vanaf het begin al heel goed en het is stap voor stap beter geworden. Ik denk dat de evenementen die ik vorig jaar met een Rally2-auto heb gereden, me veel helpen om te begrijpen hoe ik het best met deze auto’s kan rijden. Rally Zweden is een evenement waar ik altijd van genoten heb en ik ben er altijd competitief geweest. We mogen niet vergeten dat het vijf maanden geleden is sinds mijn laatste rally, maar ik denk dat we het tempo erin kunnen houden en ik wil strijden voor het podium – dat is mijn minimumdoel. Het zal niet makkelijk worden, maar ik voel dat het mogelijk is.”

Foto’s: Toyota Gazoo Racing Media

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws