Road To F4: de toekomst begint nu

De selectie van zes Belgische karters voor het volgende RACB National Team Stuurwiel, beter bekend onder de titel ‘Road to F4’, begint volgend weekend met de eerste wedstrijd van de IAME Series Benelux. De selectie gaat nadien verder van 15 tot 17 april, bij de seizoenstart van de BNL Karting Series. Bij deze alles wat u moet weten over Road to F4.

­Raceschool, maar ook levensschool: karten op hoog niveau is sinds lang een zo goed als verplichte stap voor jonge rijders die dromen van een carrière in de autosport. Rijlijnen, duels in het peloton, zoektocht naar ideale afstellingen… Als een tiende van een seconde tien plaatsen kan kosten, mag geen enkel detail verwaarloosd worden. Maar dat is meteen ook de beste manier om het kaf van het koren te scheiden!

­­Dat hebben RACB Sport en het RACB National Team goed begrepen. Voor de selectie van het volgende jonge racetalent van het RACB National Team hebben zij besloten om gebruik te maken van de kweekvijver van jonge Belgische karters. Concreet komt het er op neer dat zowel in de categorie X30 Senior van de IAME Series Benelux als in de Senior Max-klasse van de BNL Karting Series de drie beste Belgen geboren tussen 1 januari 2005 en 31 december 2007 in het najaar zullen worden uitgenodigd voor een finale op het Circuit Bugatti van Le Mans. De inzet: een volledig seizoen 2023 in het Frans Formule 4-kampioenschap, in de kleuren van het RACB National Team!

“We beseffen maar al te goed dat het er bij het karten op hoog niveau onverbiddelijk aan toe gaat, en het zo dus een uitstekende leerschool vormt”, stelt Xavier Schène, directeur van RACB Sport. “In de wetenschap dat er bij de start van de X30 Senior in de IAME Series Benelux een honderdtal rijders worden verwacht, dan moge het duidelijk zijn dat het niveau er heel hoog zal liggen. Ook in de BNL Karting Series ziet het er goed uit, met een zestigtal Senior Max- inschrijvingen voor de Kick Off, een meeting buiten het kampioenschap die als seizoensopener functioneert. Voor deze twee kampioenschappen hebben we besloten om, telkens er punten voor het kampioenschap kunnen worden gescoord, ook een klassement op te stellen waarvoor enkel de Belgen in aanmerking komen, volgens de FIA-puntenschaal (25-18-15-12, enz.). Dat betekent dat er in X30 Senior tien keer punten kan worden gescoord, in Senior Max 12 keer.”

­­De – volledig gratis – inschrijving voor Road to F4 kan op de website van de RACB (www.racb.com) gebeuren, en is open tot de eerste wedstrijd van het kampioenschap. Zij die zich later zouden inschrijven kunnen hun punten die ze voor hun inschrijving hebben laten optekenen niet recupereren. Aan het eind van het seizoen zullen de drie besten Belgen die aan de leeftijdsvoorwaarden beantwoorden – zowel in X30 Senior als in Senior Max – in de Autosport Academy in Le Mans uitmaken wie het Stuurwiel van het RACB National Team kan binnenrijven.

­De selectieprocedure begint op vrijdag 25 en zaterdag 26 maart, met de eerste wedstrijd voor het X30 Senior-kampioenschap in het kader van de IAME Series Benelux. Voor de BNL Karting Series is de eerste afspraak van 15 tot 17 april. De rijders in X30 Senior en Senior Max krijgen zo ook een extra motivatie om zich in de kijker te rijden. Zij kunnen immers, net zoals ene Stoffel Vandoorne eind 2009 deed, misschien worden opgenomen in het RACB National Team, en via het Franse Formule 4-kampioenschap hun eerste stappen richting de top van de autosportladder zetten. De toekomst begint nu!

­
­Kalender Road to F4

25-26/03 : Round 1 IAME Series Benelux : Mariembourg
15-17/04 : Round 1 BNL Karting Series : Genk
22-23/04 : Round 2 IAME Series Benelux : Ostricourt
24-25/06 : Round 3 IAME Series Benelux : TBC
01-03/07 : Round 2 BNL Karting Series : Mariembourg
19-20/08 : Round 4 IAME Series Benelux : Genk
23-24/09 : Round 5 IAME Series Benelux : Mariembourg
30/09-02/10 : Round 3 BNL Karting Series : Genk

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws