Indrukwekkende startlijsten

Als we de deelnemersvelden van diverse competities bekijken kunnen we alleen maar concluderen dat iedereen er terug stevig zin in heeft. Corona zou voorbij moeten zijn en we gaan weer genieten van autosport dit jaar. Wat dacht u van een startveld van 52 wagens voor de drie uur durende Endurance Cup race in Imola van het Fanatec GT World Challenge Europe kampioenschap? Of de 37 wagens met maar liefst 106 rijders die starten in de TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps dat dienst doet als algemene voorbereiding voor Le Mans? Nooit eerder stonden er zoveel wagens aan de start van de NASCAR Whelen Euro Series dat eveneens 37 wagens mag verwelkomen, een nieuw record.

Fanatec GT World Challenge Europe

52 wagens, negen verschillende merken, een 4,9 km lang circuit en een enorm autosporterfgoed … of beter gezegd, de start van het kampioenschap op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola Italië op zondag 3 april. Uitkijken wordt het ongetwijfeld naar het debuut van een zekere Valentino Rossi of naar Audi en BMW. Beide Duitse merken vangen het kampioenschap aan met nieuwe wagens. Audi met een R8 LMS Evo II GT3 en BMW met de M4 GT3.

GT World Challenge Europe, WRT

17 wagens zullen in de categorie Pro strijden voor de eerste overwinning van het seizoen. Het Belgische WRT heeft de titel te verdedigen en rekent daarvoor vooral op de #32 met landgenoten Dries Vanthoor en Charles Weerts met Kelvin van de Linde als teamgenoot en/of de Audi met het legendarische nummer 46 op de deuren voor Valentino ‘The Doctor’ Rossi met Frédéric Vervisch en Nico Müller als teamgenoten. Het Belgische WRT zet maar liefst vijf wagens in. Een tweede Belgisch team zien in de categorie Gold Cup waar Boutsen Racing eveneens een Audi R8 LMS Evo II GT3 aan de start brengt met oa. onze landgenoot Benjamin Lessennes.

Verder in de Pro rijdt Maxime Martin in de #95 Aston Martin Vantage AMR GT3 (Beechdean AMR) en Nigel Bailly, Matthieu de Robiano en Stéphane Lémeret in de #107 Bentley Continental GT3 (CMR) die het doen in de categorie Pro-Am Cup. In diezelfde Pro-Am start ook Louis Machiels in de #52 Ferrari 488 GT3 (AF Corse). Sarah Bovy maakt deel uit van de Iron Dames met de #83 Ferrari 488 GT3 in de cat. Gold. In een Audi R8 LMS Evo II GT3 met het startnummer 26 op de deuren zien we Nicolas Baert die deel uitmaakt van het Franse Sainteloc Junior Team. Samen met zijn teamgenoten start Baert in de cat. Silver Cup. Nog een landgenoot in diezelfde categorie is Baptiste Moulin, hij start in de #163 Lamborghini Huracan GT3 Evo van VSR.

Naast de GT World Challenge Europe starten ook de Lamborghini Super Trofeo, De Fanatec GT2 European Series en de GT4 European Series er hun seizoen. Veel is live te volgen en dat kan u via het GT World YouTube kanaal.


FIA WEC TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps

Op 7 mei strijkt het imposante FIA World Endurance Championship neer op ‘s werelds mooiste circuit en dit voor de 6 Hours of Spa-Francorchamps. Maar liefst 37 wagens en 106 rijders zullen er aan de start verschijnen. Uitkijken wordt het natuurlijk naar hypercars. Toyota Gazoo Racing doet het weer met de twee GR010 – Hybrid, Alpine Elf Team brengt de A480 Gibson in stelling en Glickenhaus Racing met de 007 LMH.

FIA WEC, 6 Hours of Spa

Eén Belgisch team aan de start bij de LMP2 en dat is uiteraard WRT. De #31 Oreca 07 Gibson wordt bestuurd door Sean Gelael, Robin Frijns en René Rast. In LMP2 starten 15 wagens. Ook geen landgenoten in de categorie LMGTE Pro, maar wel in de LMGTE Am. Sarah Bovy rijdt weer in de #85 Iron Dames Ferrari 488 GTE Evo met Rahel Frey en Michelle Gatting als teamgenoten. Jan Heylen start samen met de Amerikanen Patrick Lindsey en Fred Poordad in de #88 Porsche 911 RSR-19 van het Duitse Dempsey-Proton Racing.


NWES breekt record met 37 wagens

De indrukwekkende NASCAR Whelen Euro Series blijven sinds hun start in 2009 maar groeien en groeien. Voor de eerste manche van het kampioenschap begin mei in het Spaanse Valencia werden er nu al 37 wagens bevestigd.

NWES

Daar waar het NWES tot over enkele jaren terug nog op heel wat Belgische teams en rijders kon rekenen moeten we nu tevreden zijn met slechts één team en dat is het Hasseltse PK Carsport van Anthony Kumpen. Zij brengen de #24 in gereedheid voor de Israëliër Alon Day die op jacht gaat naar een vierde titel in de EuroNASCAR Pro. De #11 blijft voorlopig op stal maar wordt wellicht ingezet in de thuisrace op Circuit Zolder.

In 2021 maakten onze landgenoten Marc Goossens en Simon Pilate deel uit van het kampioenschap. Voorlopig lijkt er nog maar één Belg ingeschreven te zijn en dat is Simon Pilate, hij komt uit in EuroNASCAR 2 bij DF1 Racing.

Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws