Goodwood, het blijven keer op keer unieke ervaringen

De 79th Members’ Meeting is achter de rug en ik zocht enige tijd achter woorden om te beschrijven wat mijn beleving kan beschrijven van dit weekend. Toen ik het welkomstwoord las van “the chairman” kon ik niet anders dan dit opnemen als intro voor dit artikel.

The Duke of Richmond and Gordon: “In Goodwood draait het allemaal om het creeëren van onvergetelijke herinneringen, en ik hoop dat we met zijn allen kunnen terugkijken op een weekend vol beleving, zowel zien als horen, van al deze prachtige wagens op volle snelheid. Deze meeting gaat dit jaar wat later door in april, laat ons hopen dat we de 79th Members’ Meeting ook zullen herinneren voor zijn lente zon.”

En wat is dit waarheid geworden, historische wagens die racen over een ultrasnel, weinig fouten vergevend circuit onder een prachtige zon. Een topweekend!

Het circuit
Dit circuit dateert van 1948 en heeft dienst gedaan voor allerlei wedstrijden tot 1966. Het ogenschijnlijk makkelijke circuit is heel erg tricky om te rijden, de graskanten en bijhorende bandenmuren zijn heel dichtbij waardoor de foutmarche praktich nul is. Midden het circuit is een vliegveld met grasbanen. Madgwick Corner, Fordwater, St. Mary’s, Lavant Corner, Lavant Straight, Woodcote en uiteraard The Chicane zijn de benamingen van het bochtenwerk. Lavant Corner en The Chicane zijn daarbij de enige twee plaatsen waar de snelheid uit de ronde wordt gehaald, al de andere plaatsen staan garant voor het nodige driftwerk om erdoor heen te komen.

Organisatie
Gewoon top, ik kan niks opmerken dat anders moet. Alles is tot in de puntjes georganiseerd en maakt het voor teams en bezoekers een unieke belevenis. Het is dan ook een serieus bedrijf dat achter deze evenementen schuil gaat. Niet alleen de Members’ Meeting maar ook het Festival of Speed en de Goodwood Revival zijn hier wat autosportevenementen betreft onderdeel van. Naast het team heb je dan ook tal van vrijwilligers die zich inzetten om het iedereen naar zijn zin te maken, chapeau. Komt daarbij ook nog eens het voordeel dat Groot-Brittannië een land is waar heel wat mensen autosport ademen.

Topmomenten
De viering rond het V10 tijdperk in de Formule 1 deed bezordge menig toeschouwer een kippevel moment, het geluid van deze wagens gaat door merg en been. Bruno Senna zien in de McLaren Honda MP4/6 was een uniek moment.

Het weekend ging van start met de wereldpremière van de T33 Supercar, de nieuwste creatie van Gordon Murray. De 1090kg lichte bolide wordt aangedreven door een opnieuw ontworpen Cosworth GMA V12 motor, goed voor 11000rpm en 615 pk. De krachtbron produceert een geluid dat doet denken aan een F1 wagen.

Gordon Murray: “We zijn trots deze wagen hier te kunnen voorstellen op Goodwood. Het is een supercar die 90 procent Brits is, hiermee bedoel ik dat bijna alle onderdelen in Groot-Brittannië zijn gemaakt. We werken ook aan een elektrische versie, echter als Petro Head is dit waar het om draait uiteraard.”

De Porsche 956 en 962 hoeven geen introductie, deze wagens zijn samen met hun bestuurders ware legenden. Jacky Ickx, Hans-Joachim Stuck, Derek Bell, Tiff Needell, Jochen Mass, John Watson, Vern Schuppan en Mario Andretti beleefden hoofdagen aan het stuur van deze prachtige wagens. Het palmares op Le Mans is hier getuige van. Deze wagens zien rijden was dan ook een prachtige belevenis.

Iedere race zorgt voor spanning en de nodige actie. Liefhebbers van inhaalacties op plaatsen waar je het niet verwacht, AC Cobra’s of Jaguars wiel aan wiel zien glijden door de bochten en dit aan hoge snelheid… dit is actie die je niet meer ziet in de moderne racerij helaas en daarvoor kom je naar Goodwood.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws