De titelhouders nemen weer de macht

De #477 DRM Autographe, kampioen in 2021, heeft de Benelux Open Races in Zandvoort gedomineerd. Emile De Dryver behaalde zijn eerste overwinning in het gezelschap van Cédric Bollen en Sébastien Kluyskens. Daarachter zorgde de #199 DRM Credeco van Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis voor sensatie door opnieuw tweede te finishen.

VW Fun Cup

Cédric Bollen, Emile De Dryver en Sébastien Kluyskens stonden tijdens de openingswedstrijd van de VW Fun Cup powered by Hankook op de kleinste podiumtrede, maar lang wachten op een eerste zege van 2022 was het niet. De #477 DRM Autographe, vorig jaar kampioen in het algemene klassement, domineerde de race van acht uur in het kader van de Benelux Open Races in Zandvoort. Het trio veroverde de leidersplaats in het tweede wedstrijduur, om die vervolgens niet meer af te geven. En toch…

“Het klopt dat we een sterk ritme hebben getoond”, geeft Emile De Dryver, voortaan een winnaar in de VW Fun Cup, toe. “Maar de nieuwe regel die de teams met twee Top Gun-rijders verplicht om vier seconden langer in de pitlane te staan bij iedere rijderswissel, maakt dat we telkens weer in de aanval moesten om de kloof uit te diepen. Mijn eerste zege doet me bijzonder veel plezier, vooral omdat er niets aan te merken was aan het team en de wagen!”

VW Fun Cup

Het succes van de #477 DRM Autographe leek nooit echt in gevaar te komen, maar de strijd voor de tweede plaats verliep tot het einde bijzonder intens. Net als in Mettet, was de zilveren medaille voor de #199 DRM Credeco van Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis, bovenop zeges in Fun (teams zonder Top Gun) en Pure (rijders met voornamelijk de VW Fun Cup als ervaring). “Meer nog dan die twee overwinningen, maakt de tweede plaats in het algemene klassement ons gelukkig”, legde Quentin Denis uit. “Na een contact met een minder snelle wagen, ploegde ik door een grindbak en brak de voorbumper. We hebben de volledige kap vervangen, maar nadien een geweldige inhaalrace neergezet. We hebben getoond dat onze tweede plek in Mettet geen toevalstreffer was. En nu mikken we op de eerste plaats in het algemene klassement!”

In het kampioenschap bevinden de #477 DRM Autographe en de #199 DRM Credeco zich op gelijke hoogte. Door in extremis de derde plaats in te palmen, kon de #480 Milo Tourneur meer dan de schade beperken. Guillaume Mondron, Gilles Verleyen en Simon Tourneur behouden op die manier het contact met de leiders in het klassement. Ontgoocheling troef daarentegen voor Michaël Mazuin en zijn zoon Louis. De rijders van de #486 Michaël Mazuin Sport zagen hun zegekansen in de Fun-klasse in rook opgaan door een stukke krukaspoelie.

Abbring op het podium in Fun, AC Motorsport en Allure Team in Pure

De #2 DRM Autographe van Stéphane Lémeret, Brent Verheyen en Ulysse De Pauw streed lang mee voor de top 3 en het podium ging pas in de laatste minuten verloren. Het drietal deed wel beter dan een van de attracties van het Nederlandse weekend. Bij zijn eerste race in de VW Fun Cup liet Kevin Abbring zich meteen opmerken met de #437 PVT with Allure Team. De gewezen officieel Volkswagen- en Hyundai-rijder in WRC werd sterk bijgestaan door Pierre Vauterin en Robbert Desmet en realiseerde een bijzondere openingsstint waarin hij opklom van de vijftiende… naar de eerste plaats!

Hij won het duel met Tristan Földesi (teamgenoot van Benoit Dupont, Édouard Chevalier en Antoine Morlet op de #465 Compact Machinery by Leader) op het einde van de wedstrijd en schonk zijn team zo een top 5-notering, maar ook de tweede plaats in Fun. De #290 Herock by Comtoyou van Laurent Van Laere, Gaëtan Lancksweerd, Benjamin De Cock en Enzo Ferrari, zevende algemeen, vulde het podium van de categorie verder aan na een erg solide wedstrijd.

Zoals altijd verloren enkele podiumkandidaten van hun pluimen, zoals de #280 Socardenne Milo (Lorenzo Donniacuo-Kevin Caprasse-Benoit Philips), slachtoffer van een aanrijding, en de #444 CG Racing (Michael Leenders-Matteo Raspatelli-Lucas Taelman). Die auto kreeg een ronde straftijd na een inhaalbeweging op een gedubbelde auto… enkele centimeter voor de startlijn na een neutralisatie.

Achter de ongenaakbare Julien Schein, Florian Van Dooren en Quentin Denis, die de Pure-klasse overvleugelden, werd het podium van die klasse vervolledigd door de #487 AC Motorsport (Geert Windels-Benoit Arnaudet-Raphaël Bolle Debal) en de #469 Allure Team (Henk Rogiers-Grégory Rossel-Christophe Grosjean). Na hun podium in Mettet, reed de #114 Clubsport Racing (Philip Vandewalle-Bram Vanhengel-Olivier Aerts) ditmaal naar de vierde positie, voor de #284 Standwork by AC Motorsport (Paul Van Den Abeele-Julien Vanoli-Ralph Pierard).

VW Fun Cup

De #254 VFC by DPW Racing, ongelukkig in Mettet, nam sportieve revanche in de Vintage-categorie (de voormalige VW Fun Cup Evo1). Ze wonnen dankzij Davy Sneppe, Bram Mouton en Michiel Lescroart.

Biplaces: winnende terugkeer voor Milo Monster Trendy

Francis Plunus en Éric Jardon, veelvuldig kampioen in de Biplace-categorie, maakten in Zandvoort hun terugkeer. Met François Plunus – de zoon van Francis – als derde man, domineerde de #342 Milo Monster Trendy van begin tot einde in de tweede confrontatie van het seizoen. “We rijden voor de derde keer met François… en voor de derde keer worden we de winnaars”, lachte Francis Plunus aan de voet van het podium. “We beginnen te geloven dat hij ons geluk brengt!”

VW Fun Cup

De #315 Fun 4 Racers by Comtoyou van Norbert Camara, Marc-Olivier Van Oppens en Frédéric Taquet werkte aan een gestage opmars die op de tweede plek eindigde. Ze profiteerden weliswaar van de straf voor de #365 Car-Pass LRE by DRM van Stéphane Lémeret, Miguel Coppieters, Philippe Reynens, Philippe Denis en Gautier Engisch, vanwege een inbreuk op de safety car-procedure.

De #365 werd uiteindelijk derde en stond zo op een podium dat de #374 M&D Racing niet zou gestolen hebben. Een kapotte aandrijfas maakte een eind aan de hoop van Denis Smets en Manfred Verbeke. De #360 Milo CBRS (Alain Dupont-Philippe Fisette-Michel Koning) en de #355 Publincentive by Leader Racing (Christian Gengoux-Lyssia Baudet-Thierry Marville) maakten de top 5 volledig.

VW Fun Cup

Na de verplaatsing naar de Nederlandse duinen, is de volgende afspraak die van het Franco Fun Festival, op 14 en 15 mei in Spa-Francorchamps. En het peloton aan de start breekt mogelijk het record van de meeste inschrijvingen voor de wedstrijd!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws