Geslaagde 40ste verjaardag van het New Race Festival op Circuit Zolder

De opener van het Belcar Endurance Championship is meteen een schot in de roos geworden: een mooi startveld, met potentieel voor meer, een spannende wedstrijd die pas in de slotfase beslist werd, vier merken als winnaar in vier klassen en vooral ook zon en publiek! De winnaars algemeen werden Peter Guelinckx, Stienes Longin en Bert Longin in de indrukwekkende Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport.

New Race Festival

Ook het raamprogramma met nog eens zes wedstrijden, met opnieuw volle startvelden, kon bekoren. Het seizoen 2022 is met deze 40ste verjaardag van het New Race Festival erg goed begonnen en dat laat alleen maar het beste verhopen voor de rest van het autosportseizoen op het circuit in Limburg!

PK Carsport

Op zaterdag reed PK Carsport al naar de polepositie en het team zette die eerste startplaats om in een hard bevochten zege. Echter, die zege kwam niet vanzelf en pas in de slotfase kon Stienes Longin voorbij aan Kris Wauters (Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup), om de eerste plaats veilig te stellen.

New Race Festival

Tot dan verliep de wedstrijd onvoorspelbaar, met diverse interventies en incidenten en bleven de diverse toppers in elkaars kielzog. In de breedte presteerde Belgium Racing enorm sterk, met een tweede, derde (Derdaele-Cools, Porsche 992 GT3 Cup) en vierde plaats (Michiel Haverans, Porsche 991 GT3 Cup). Vooral die laatste viel op, want de jonge Haverans reed een dijk van een wedstrijd in een iets oudere Porsche en deed het ook helemaal alleen. Russell Racing by NGT sloot met het trio Thiers-Corten-Van Hooydonk (Porsche 992 GT3 Cup) de top 5 af.

New Race Festival

Peter Guelinckx (PK Carsport Audi): “Het was zeker geen makkelijke race, maar uiteindelijk konden wij toch winnen, met dank aan het team en mijn teamgenoten. Het is mijn eerste zege in het nationale uithoudingskampioenschap en dat smaakt naar meer. Ik heb er alvast van genoten.”

New Race Festival

In de diverse klassen viel vooral op dat er geen hegemonie van één merk is. Porsche haalde de buit in GTB binnen, met de Tip Top Porsche Cayman GT4 van Peter-Gulicher, terwijl de strijd om de overwinning in TA een zaak van de diverse BMW M2 CS was, na het forfait (technisch) van de MSE BMW die op polepositie had moeten starten. Uiteindelijk was het Stevens Motorsport (Stevens-Stevens) dat het pleit won, voor Alnimax (De Witte-Borgmans) en BMS Motorsport (Baelus-Maes).

Opvallend in de klasse TB bewees JFT Engineering dat de Renault Clio een perfect wapen voor het Belcar Endurance Championship is, met een zege voor de Clio RS van Van Eenaeme-Van Haeren, voor de BMW 325i van WAW Racing (Baeten-Vaessen-Suffeleers) en Simtag Racing (Dexters-Lammens-Cooremans).

New Race Festival

Filip van Eenaeme (Teammanager JFT Engineering): “Inderdaad, de Clio is perfect voor dit langere werk en ik denk dat we tijdens de 24 uur van Zolder echt wel voor een verrassing kunnen zorgen. Deze auto is wat mij betreft ook een mooie afwisseling in dit veld!”

Afspraak nu op pinkstermaandag 6 juni voor de tweede race van het seizoen in het Franse Magny-Cours.

New Race Festival

Raamprogramma zorgt voor spektakel

Waar het Belcar Endurance Championship het doet over een lange race met pitstops en rijderswissels, is de Belcar Sprint Cup het korte werk, met twee wedstrijden van dertig minuten per weekend. De MSE BMW M3 van het duo Pryzbylak-Van Samang beheerste de debatten in de kwalificaties en ook de eerste race was voor het duo in de Duitse bolide, voor Wiebe Wytzes, ook in een BMW die tweede werd. Steven Maris was de derde man op het podium. In de tweede afspraak van de dag, was de zege voor Wytzes, voor Van Samang en Maris, allemaal in een BMW.

Luc Moortgat werd zondagochtend op Circuit Zolder winnaar van de eerste race van het New Race Festival, de eerste afspraak ook van de Belcar Historic Cup. In zijn Porsche 911 haalde hij het van de BMW-rijders Evertjan Alders en Dirk Van Rompuy. Zij profiteerden mede van de opgave na turboproblemen van Fred Bouvy in de Volvo 240 Turbo. Het veld van de Historic GT’s en toerwagens was overigens bijzonder indrukwekkend en zorgde ook ’s namiddags voor spektakel. Thuisrijder Erik Bruynoghe (Porsche) won voor Erik Qvick (BMW) en Luc Moortgat (Porsche).

Onze landgenoot Cédric Baeten was dan weer de snelste bij de historische eenzitters, in een Lola T580. De man uit Zonhoven won de beide races.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws