Volle BRC-buit voor Munster, top-5 voor Cracco

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 N Rally2) hebben zaterdagavond voor het tweede jaar op rij het BRC-klassement van de Sezoensrally gewonnen. Munster reed een ijzersterke wedstrijd en had lange tijd uitzicht op de algemene eindzege. Pieter-Jan Michiel Cracco en Jasper Vermeulen (Hyundai i20 N Rally2) reden een intelligente wedstrijd waarin hij gestaag het tempo verhoogden om uiteindelijk als vierde BRC-rijder te eindigen. Charles Munster en Pascaud Loris (Opel Corsa Rally4) reden enkele zeer sterke tijden maar kenden tegelijk ook veel pech en moesten in de allerlaatste rit opgeven.

Grégoire Munster moest even naar de juiste afstelling zoeken maar eens die gevonden reed hij een zeer constante wedstrijd waarin hij na de zesde klassementsrit aan de leiding kwam. Met maar liefst acht opeenvolgende snelste tijden in het BRC vergrootte hij zijn maximale voorsprong tot 7.4 sec op zijn eerste achtervolger. Een tijdlang zag het er naar uit dat Munster ook het algemeen klassement zou winnen, maar uiteindelijk ging die zege na een ongelijke strijd naar een krachtigere WRC. “Dit is nog maar onze tweede BRC-rally in droge omstandigheden met de nieuwe Hyundai”, begint Grégoire Munster zijn analyse van de Sezoensrally. “In het begin was het dus nog wat zoeken naar de juiste afstelling van de Hyundai. Tijdens de eerste service hebben we de afstelling een beetje verfijnd waardoor we vanaf de derde rit het ritme konden verhogen om zo uit te lopen tot 7.4 sec op de eerste BRC-achtervolger. We hebben dan enkele ritten kunnen controleren maar toen de kloof kleiner werd hebben we opnieuw het gaspedaal wat dieper ingeduwd zodat we met een comfortabele voorsprong aan de laatste rit konden beginnen. Voor de algemene eindzege komen we een handvol seconden tekort maar we hebben alles gegeven en zijn blij met deze BRC-zege. Opdracht volbracht, nu is het uitkijken naar de Ypres Rally.”

Pieter-Jan Michiel Cracco heeft al enkele wedstrijden met de Hyundai op de teller, maar toch zit hij nog volop in een leerproces. Bijkomende hindernis in Bocholt was het onvoorspelbare karakter van de verraderlijke maaskiezel. In de eerste lus van vijf klassementsritten was het voor de West-Vlaming nog wat zoeken. Tijdens de tweede lus maakte hij gestaag progressie om uiteindelijk vol vertrouwen de laatste lus aan te vatten. Cracco eindigde in stijl met de vierde plaats in het BRC. “Puur sportief bekeken was de tweede ronde de beste”, zegt Pieter-Jan Michiel Cracco. “In de derde ronde begon ik goed maar toen mijn zicht beperkt werd door het laaghangend stof ging ik van het gas. Deelnemen aan rally’s is pure fun, maar in die omstandigheden verkoos ik ervoor om het voorzichtiger aan te pakken. Met de vierde plaats ben ik best tevreden. Het was een leuke rally, een mooi parcours en ik heb me geweldig geamuseerd.”

Charles Munster beleefde een rally van uitersten. De Junior kampioen van België won in totaal acht van de vijftien klassementsritten in het Junior BRC en was daarmee veruit de snelste van het pak. Maar de jonge rijder ging ook enkele keren in de fout en kende bovendien technische problemen. En toch zette hij door, tot hij in de laatste klassementsrit van de baan ging en definitief de handdoek moest gooien. “Met het resultaat ben ik uiteraard niet tevreden maar wanneer je enkel de tijden bekijkt ben ik dat wel”, zegt Charles Munster. “In vergelijking met de South Belgian Rally waren mijn tijden goed tot zeer goed. Het bewijs daarvan is dat ik in het spoor van Greibel en Wagner kon blijven én zelfs enkele keren sneller was dan hen. Dat is een goede stap voorwaarts. Jammer genoeg hebben we ook enkele fouten gemaakt en verloren we heel wat tijd omwille van een kapotte aandrijfas. We gaan nu alles analyseren zodat we begrijpen wat er is gebeurd om zo sterker terug te komen. Het meest van al onthoud ik de mooie progressie en dat ik gelijke tred kon houden met twee sterke piloten.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws