De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux groeide in 2014 verder

Het tweede seizoen van de Porsche Challenge Benelux was een logische voorzetting van het maidenseizoen in 2013. De kalender telde opnieuw zes meetings van drie wedstrijden, met twee sprintwedstrijden en een langere afspraak met pitstop en zo nodig rijderwissel. De competitie trok naar Zandvoort, driemaal zelfs, deed tweemaal Circuit Zolder aan, maar startte en dat is ondertussen echt een traditie geworden, op het F1-circuit van Spa-Francorchamps. Maar liefst negen rijders wisten dat jaar minstens een race te winnen en de eindstrijd in het kampioenschap bleef tot de finale in Zandvoort uiterst spannend. De meest Belgische van alle racende Nederlanders, Xavier Maassen, pakte zijn eerste van twee titels en werd één van de sterkhouders van de competitie met de Porsche 997 GT3 Cup.

2014 was zoals gesteld een logische voortzetting van 2013, het eerste seizoen van de merkencup van Porsche in de Benelux. De kalender was vergelijkbaar, de auto was dezelfde, het format bleef zo goed als ongewijzigd, maar de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux won duidelijk aan populariteit en meer en meer rijders en teams vonden de weg naar de startgrid. Resultaat: de competitie werd intenser en heel wat rijders geloofden in hun kansen. Bovendien won de competitie uit de Benelux ook in het buitenland aan notoriëteit, want naast de vaste namen uit de Benelux, zagen we ook Duitse, Franse en zelfs Turkse rijders hun opwachting maken.

Sportief waren en dus maar liefst negen verschillende winnaars, maar de eindstrijd om de titel was er één tussen de regerende kampioen, Jeffrey van Hooydonk, in de kleuren van DVB RACING en uitdager Xavier Maassen, die het met team Allure deed. Van Hooydonk had als teamgenoot Koen Wauters, Maassen kon rekenen op de steun van Pierre Piron. De titel was uiteindelijk voor de Limburger Maassen, terwijl achter hen de jonge wolven zich stilaan voor een machtswissel opmaakten. Zo behaalden de jonge talenten Max van Splunteren, Dylan Derdaele en Peter Hoevenaars respectievelijk vier en ieder één zege, maar daar zou het niet bij blijven. De drie aanstormende snelle kerels behaalden in de daaropvolgende seizoenen allemaal hun titel in de Porsche merkencup. Mickey Bertram, Carlos Rivas, Pierre Piron en Koen Wauters waren de andere winnaars van een mooi seizoen 2014.

Porsche-trouw

Kampioen Maassen, 34 bij zijn eerste titel, had al even een band met het merk Porsche en zou die band na zijn titel alleen nog maar versterken. “In 2012 en 2013 reed ik met Porsche in wat toen de Blancpain Endurance Series was en in 2014 volgde dan de stap naar de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en het Belgische uithoudings kampioenschap, ook met Porsche. Ik werd in 2014 inderdaad kampioen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en met Porsche werd ik ook tweede in de Belgian GT Series. In de beide series samen behaalde ik zes overwinningen en zeventien podiumplaatsen in wat mijn succesvolste seizoen ooit is geworden. De merkencompetitie van Porsche werd vanaf dan, op een uitzondering na, een rode draad in mijn carrière en ik zal ook trachten ook dit seizoen weer aan de start van de Porsche Carrera Cup Benelux te staan. Ik heb inderdaad iets met Porsche en de mythische Porsche 911, het is en blijft gewoon één van de meest aantrekkelijke racewagens uit de autosportgeschiedenis.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws