Le Mans 24: Toyota en Porsche winnen 90ste editie

Toyota Gazoo Racing heeft voor de vijfde keer op rij de 24 Uur van Le Mans gewonnen. Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa bolden na 24 uur als eerste over de meet, voor de tweede Toyota. Porsche eindigde als eerste bij de GT’s na een intense strijd met Ferrari.

De zege voor Toyota was relatief eenvoudig. Beide wagens kregen nooit echt tegenstand te verduren en reden zo naar een ‘gemakkelijke’ 1-2 zege. Een eerste plek dus voor de #8 Toyota Gazoo Racing, voor de #7 zusterwagen van Jose Maria Lopez, Kamui Kobayashi en Mike Conway. Het Amerikaanse Glickenhaus Racing behaalde een eerste podium met Ryan Briscoe, Richard Westbrook en Franck Mailleux achter het stuur.

Zege voor Jota in LMP2

In misschien wel de meest competitieve klasse, LMP2, ging de zege naar Jota Racing van Gonzalez/Da Costa/Stevens. Ook een derde plaats kon het team in de wacht slepen met Rasmussen/Jones/Aberdein. De tweede plek bij de LMP2’s ging naar het Prema Orlen Team van Kubica/Deletraz/Colombo.

Het Belgische WRT had met de #31 van onder andere Robin Frijns en René Rast lang zicht op een podiumplek, maar een foutje in de laatste uren van de race resulteerde in een opgave. De andere WRT LMP2, de #32 met onder andere Dries Vanthoor en Mirko Bortolotti, eindigde 11de. Jean Glorieux (DKR Engineering) eindigde 18de.

Spannende strijd in GT-klasse

In GTE Pro was het uiteindelijk Porsche die aan het langste eind trok na een intens duel met Ferrari. De #91 Porsche van Bruni/Lietz/Makowiecki pakte de zege met 42 seconden voorsprong op de AF Corse Ferrari van Pier Guidi/Calado/Serra. Laurens Vanthoor eindigde net naast het podium in de #92 Porsche RSR nadat het team eerder in de race de leiding moest afgeven na een klapband.

In GTE Am ging de zege naar de TF Sport Aston Martin van Keating/Chaves/Sorensen. Jan Heylen reed naar een knappe vijfde plek in de Dempsey-Proton Racing Porsche. Ook Sarah Bovy reed een solide race met de Iron Dames Ferrari en eindigde als 7de, voor Alessio Picariello (11de plek) in de Hardpoint Motorsport Porsche RSR!

(Foto: ACO)

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws