Succesvol weekend voor BMA

Het Franse duo Alain Deveza – Maxime Vilmot (Porsche 911 SC Proto) heeft afgelopen weekend de tweede editie van de Aléria Historic Rally “Gravel” gewonnen. Bij aankomst hadden ze een voorsprong van 3:09.0 op eerste achtervolger Jean-Pierre Raffali – Pascal Serre (Lancia Delta Integrale). In de Aléria Historic Rally “Asfalt” eindigde hij als derde. Beide rally’s samengevoegd won Deveza met grote voorsprong de Aléria Historic Trophy. In Duitsland eindigden Christian Riedemann – Nico Otterback (Hyundai i20 N Rally2) als tweede in de ADAC Rallye Stemweder Berg. Het BMA-duo kwam in de eindafrekening 4.6 sec tekort voor de zege.

We beginnen in Duitsland waar Christian Riedemann met de BMA-Hyundai een fantastische wedstrijd reed. Voor de Duitser was het zijn eerste rally in zeven maanden, al was dat er niet aan te zien. Met een nieuwe wagen, een nieuwe copiloot en een ander bandenmerk begon hij de rally met de tweede tijd. Riedemann won de tweede rit op vrijdagavond waarna hij even aan de leiding kwam. Uiteindelijk sloot hij de eerste dag af op de tweede plaats op 0.7 sec van de leider.

Op zaterdag ging de strijd verder, reed hij de snelste tijd in KP 9 waarna hij opnieuw aan de leiding kwam. Eén rit later was hij die leiding al alweer kwijt om dan na KP 11 de leiding te heroveren. Van de vier resterende ritten werden er slechts twee gereden en uiteindelijk eindigde Riedemann als tweede op 4.6 sec van de winnaar. “Wat een weekend voor ons! Ik had echt niet verwacht dat de rally zo succesvol voor ons zou zijn. Voor mij voelt de tweede plaats als een overwinning”, straalde Riedemann bij de finish op het marktplein van Lübbeck. “Na zo’n lange onderbreking hebben Nico en ik een vlekkeloze rally gereden. De nieuwe Hyundai i20N Rally2 was perfect geprepareerd, waardoor ik me meteen op mijn gemak voelde. Mijn team BMA heeft fantastisch werk geleverd. Mijn nieuwe co-piloot Nico Otterbach deed het ook geweldig. Het maakt niet uit of het tijdens de voorbereiding, de verkenning of op de baan was. Vanaf het allereerste begin kon je zien dat hij uit een zeer professioneel rallymilieu komt”, besloot Riedemann. Over drie weken neemt Riedemann deel aan de ADAC Rally Mittelrhein, de vierde van in totaal zeven rally’s die meetellen voor het Duits rallykampioenschap.

Behalve in Duitsland was BMA ook actief op Corsica waar er gespreid over vier dagen een atypische rally georganiseerd werd. “De Aléria Historic “Asfalt” rally werd gereden op de typische kronkelende asfaltwegen waar ook de WRC-rijders in het verleden het best van zichzelf gaven”, weet Bernard Munster. “Behalve de typische asfaltwegen heeft Corsica ook prachtige gravelwegen die eerder onbekend zijn bij het grote publiek. Op die wegen wordt de gravel editie van de Aléria gereden. De deelnemers kunnen kiezen tussen ofwel de asfaltrally, ofwel de gravelrally ofwel de combinatie van beide wedstrijden. Doe je dat met dezelfde wagen, dan maak je kans op de Alégria Trophy. Wie de uitdaging aangaat krijgt vier uur de tijd om de wagen om te bouwen van asfalt- naar gravelconfiguratie.”

BMA en Alain Deveza gingen die uitdaging aan. De Fransman, die eerder dit jaar als vierde eindigde in de rally van Marokko, mikte op het podium. Na de eerste twee wedstrijddagen eindigde hij als derde in de asfaltrally. Tijdens de derde wedstrijddag, de eerste op gravel, kwam nam Alain Deveza na de derde klassementsrit de leiding en stond die niet meer af. In totaal won hij gespreid over twee dagen zes klassementsritten van de gravelrally. Beide rally’s samengevoegd winnen Alain Deveza en Maxime Vilmot met ruime voorsprong misschien wel de meest unieke wedstrijd van het jaar.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws