Schitterende prestatie van RedAnt Racing in Portugal

In Portugal stond afgelopen weekend de eerste van twee Zuid-Europese verplaatsingen van de 24H Series op het programma. Portimao was bovendien de eerste van twee 24 uursraces, daar waar Barcelona op het einde van de zomer het seizoen van de gerenommeerde Europese uithoudingsserie zal afsluiten. Die Catalaanse finale wordt een thriller voor RedAnt Racing, dat na een schitterende zege en een tweede plaats in de klasse voor de Porsche GT3 Cup-wagens, nu een tweede en een derde plaats in het kampioenschap inneemt. Bovendien slaagde het kwartet Bert, Yannick en Ayrton Redant, samen met Sam Dejonghe erin om algemeen als derde te finishen, tussen de snellere GT3-wagens.

De 24H Series startte eerder dit seizoen met drie 12-uurraces, maar ondertussen is het dus tijd voor het echt lange werk, met name de wedstrijden over 24 uur. Voor RedAnt Racing was het een belangrijke opdracht, want na de opgave van de Porsche 992 GT3 Cup van vader en zonen Redant in Hockenheim – door een kapotte aandrijfas -, moest er vol worden gescoord, om nog een kans op de titel te houden. Zij gingen in het warme Portimao, waar de tracktemperatuur tot 58 graden opliep, aan de slag met Sam Dejonghe. In de Porsche 992 GT3 Cup met startnummer #904 vonden we dan weer Philippe Wils, samen met Kobe en Jimmy de Breucker en de Brit Gavin Pickering, die in een ver verleden nog ooit voor het Limburgse G-Force Racing in de European Le Mans Series uitkwam.

“Het weekend begon voorzichtig, waarbij we tijdens de vrije trainingen een racetempo zochten, rekening houdende met de hitte en de cerbstones, want de combinatie van de beide factoren verhoogde gevoelig de kans op klapbanden en andere technische averij”, legt Bert Redant uit. “We hadden ons zeer goed voorbereid op deze opdracht en tijdens de technische voorbereiding voor de race werd niets aan het toeval overgelaten. Ook de rijders hadden een tandje bijgestoken in de fysieke voorbereiding omdat de hitte toch wel ongewoon was.”

Tijdens de kwalificatie mocht het ritme dan even de hoogte in, met voor iedere rijder twee echte snelle ronden, waarbij het gemiddelde van de snelste resultaten per rijder de tijd voor het klassement op de startgrid vormde. “Met de #903 reden we naar de polepositie in onze categorie en een zesde plaats algemeen, achter vijf GT3-wagens die uiteraard sneller zijn. De wagen #904 stond op plaats vier in de klasse en dat ondanks het feit dat drie van de vierde rijders, rookies in de 992 waren; een puike prestatie!”, vat Ayrton Redant het resulaat van de chronoritten gevat samen.

Strakke en foutloze race

Wat volgde was een demonstratie van het Belgische team, waarbij voor een conservatieve strategie werd geopteerd, gezien de extreme omstandigheden. “De concurrentie koos de rol van haas, maar halverwege de wedstrijd waren de voornaamste concurrenten al uit de race voor zege geslagen”, aldus Sam Dejonghe, die nogmaals bewees ook een uitstekende uithoudingsrijder te zijn. “Maar ook na hun problemen hielden we onze strategie aan, zonder het tempo te laten zakken, want ook algemeen hadden wij ambities en dat met beide wagens.”

Uiteindelijk werden Redant-Redant-Redant-Dejonghe derde algemeen en winnaar in de klasse, net voor hun teamgenoten Wils-de Breucker-de Breucker-Pickering.

RedAnt Racing steeg boven zichzelf uit en beide wagens reden zonder één enkel oponthoud naar de finish. “Alle pitstops verliepen foutloos en razendsnel, beide auto’s zijn zonder één enkel probleem over de meet gereden, we hebben zelfs geen enkele lekke band gehad. Iedereen van het team heeft het beste van zichzelf gegeven in extreem moeilijke omstandigheden en dit is dan ook een collectieve prestatie”, aldus een trotse teameigenaar Bert Redant. “Dit is de mooiste prestatie van het team in de jonge geschiedenis.”

Op 10 en 11 september valt het doek over de 24 H Series 2022 met de 24 uur van Barcelona. De #903 en de #904 kunnen beide nog de titel behalen, want zij volgen op respectievelijk één en veertien punten van de leider in het kampioenschap.

Echter vooraf staat nog de vierde meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux op het programma, op 6 en 7 augustus in Assen, terwijl RedAnt Racing op 13 en 14 augustus tijdens de 24 uur van Zolder voor de algemene zege zal vechten.

(persbericht, foto boven Facebook RedAnt Racing – foto’s artikel: Ollivision photography)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws