Eerste ‘Zolder Electrified’ succesvol verlopen

Goed begonnen is half gewonnen, maar slecht begonnen … dan win je toch gewoon. Onze landgenoot Maxime Martin maakte afgelopen vrijdag in de aanloop naar de FIA ETCR in Zolder een slechte start vermits hij geen enkel rondje op de Limburgse omloop kon rijden, maar hij slaagde er op zaterdag wel in om de snelste tijd tijdens de kwalificaties op zijn naam te zetten.

Op zondag deed hij er nog een schepje bovenop en won zowel de kwart-, de halve en de superfinale. Maxime kroonde zich zo tot ’the King of Zolder’.

ERA Championship

Circuit Zolder verwelkomde het afgelopen weekend ook het ERA Championship, een nieuwe klasse op het gebied van elektrisch racen en mede een initiatief van Xavier Maassen. Er werd tijdens de drie dagen dan ook uitvoerig getest met als afsluiter een sprintwedstrijd van 20 minuten op zondag waar vooral de snelheid en de potentie van deze nieuwe klasse getoond werd.

Position switch

Grote namen passeren de revue in Zolder zeer frequent. Op zaterdag bezocht een zekere Thierry Neuville, nu niet meteen te linken aan racerij, Circuit Zolder en dat had alles te maken met een stunt van Hyundai Motorsport waarbij Thierry Neuville en Norbert Michelisz van wagens wisselden.

Michelisz rijdt tevens ook in het WTCR met een Hyundai. Met Neuville in de rechterstoel werd een eerste keer gewisseld en kon onze WRC-rijder het circuit al een beetje verkennen. Nota’s moest Michelisz nadien niet meer voorlezen. Neuville toonde eerst zijn klasse in de elektrische versie om daarna de monden te doen open vallen aan het stuur van zijn eigen bolide. Het toont nog maar eens over wat een talent hij beschikt.

Animo

En dat was er meer dan voldoende want het eerste 100% elektrisch weekend stond niet alleen in het teken van de elektrisch racen maar om het elektrisch rijden in het algemeen. In de paddock kwam je dan ook merken zoals Seat, BMW, Audi en Mini tegen die tal van elektrisch aangedreven voertuigen mee hadden gebracht.

Demoruns werden er bijgevolg ook gereden. Leuk om te zien was de manier waarop de wagens van het ETCR werden opgeladen en hoe de benodigde elektriciteit werd omgevormd uit waterstof.

To E or not to E?

Wat we vooral hebben opgestoken of onthouden van dat ‘elektrisch weekend’ op Circuit Zolder was dat je ook heel snel kan gaan zonder het geluid van ronkende motoren. In het begin een ietwat vreemde ervaring die al snel plaats maakte voor het racegevoel en de daarbij gepaard gaande bumper tot bumper gevechten. Of iedereen al klaar is voor elektrisch race … neen, of het de toekomst wordt, vermoedelijk … maar hoe snel, dat blijft een vraagteken uiteraard. Feit is wel dat Circuit Zolder een verbintenis van drie jaar heeft getekend. So get electrified!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws