Hyundai Motorsport, er is heel veel werk aan de winkel

Ott Tänak en Martin Järveoja behaalden hun derde podium resultaat van de 2022 FIA World Rally Championship met een derde plaats, één plaats voor hun Belgische teamgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe.

Tänak en Järveoja behaalden tijdens de eerste doortocht van Kanepi een gezamenlijke snelste tijd, terwijl Oliver Solberg en Elliott Edmondson tijdens de herhaling van die proef de tweede tijd noteerden. Door de verraderlijke omstandigheden tijdens de Power Stage konden de teams niet voor extra punten gaan, waardoor alle drie de teams een zenuwslopend einde van het evenement beleefden.

Hoewel de snelheid van de Hyundai i20 N Rally1-auto’s niet volstond om voor de overwinning te strijden, heeft het team wel voordeel gehaald uit de verbeterde betrouwbaarheid. Er hebben zich geen grote technische problemen voorgedaan met de auto’s op 24 snelle en veeleisende klassementsproeven. Het team erkent echter ook dat het nog verder moet worden ontwikkeld om zijn competitiviteit te verbeteren nu de tweede seizoenshelft voor de deur staat.

In de tussenstand van het kampioenschap blijft Hyundai Motorsport tweede in het constructeursklassement met 211 punten, terwijl Thierry Neuville de tweede plaats behoudt in de rijderstand met 92 punten.

Ott Tänak: “Voor de eerste keer in mijn leven ben ik niet competitief geweest in Estland, dus dat is een beetje frustrerend. Het is helaas de situatie waarin we ons bevinden, we hebben alles gedaan wat we konden, maar de derde plaats voelt teleurstellend aan. Het echte positieve is het aantal kilometers dat we in alle drie de wagens hebben kunnen afwerken. We moeten nu onze volgende stappen in de ontwikkeling evalueren. De Estse fans hebben laten zien dat ze gepassioneerd en vol steun zijn, dus daar ben ik ze dankbaar voor; het is alleen jammer dat we niet competitief waren.”

Thierry Neuville: “Het is een zwaar en uitdagend weekend geweest voor ons. Ik voelde me niet op mijn gemak in de auto, en het ging gewoon niet. Er kwamen veel dingen op ons af en zelfs de power stage ging vandaag niet goed, met nul zicht – ik kon vanaf het begin niets zien. Op de een of andere manier zijn we er toch in geslaagd om de vierde plaats te bemachtigen, wat echt het beste is dat we in dit evenement konden verwachten. Onze concurrenten waren erg sterk, en Ott reed erg goed. Om in deze rally achter onze teamgenoot te finishen was alles wat we konden doen. We blijven positief, blijven vechten en er is altijd hoop op verbetering.”

Plaatsvervangend teamdirecteur Julien Moncet: “Ons doel vandaag was om de derde en vierde plaats veilig te stellen; met het natte weer dat we hebben gezien was het te riskant om voor de Power Stage te strijden. Als je kijkt naar het niveau van de prestaties die we dit weekend hebben laten zien, kunnen we niet tevreden zijn. We hebben het tempo laten zakken ten opzichte van de auto’s voor ons en dat was frustrerend. Als je kijkt naar het aantal ritzeges dat we hebben geboekt, slechts één, dan geeft dat een goed beeld van waar we staan. We moeten de fundamentele onderdelen van de auto verder ontwikkelen, dus we hebben nog een lange weg te gaan. Positief is dat we in ieder geval geen grote betrouwbaarheidsproblemen hebben gehad en dat alle drie de auto’s de finish hebben gehaald. Dat is op zich al een hele prestatie als je bedenkt waar we in Kenia stonden.”

Foto: FB Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws