Thierry Neuville: “Er is maar één doel in Ieper”

Hyundai Motorsport gaat naar de negende ronde van het 2022 FIA World Rally Championship seizoen, de Ypres Rally Belgium, met als doel het momentum te pakken na de allereerste overwinning van het team in de Rally Finland.

Dankzij de uitstekende prestatie van Ott Tänak en Martin Järveoja kon Hyundai Motorsport de vorige keer zijn tweede overwinning in het hybride Rally1-tijdperk boeken. Hoewel het profiel van de Belgische asfaltwegen sterk verschilt van het Finse gravel waarop de Estse equipe succes boekte, is de equipe uit Alzenau vastbesloten om voor de tweede opeenvolgende rally op de hoogste trede van het podium te staan.

Het uitdagende terrein werd in 2021 vakkundig bedwongen door Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe, waarbij de thuisfavorieten met een marge van meer dan 30 seconden de overwinning naar zich toe trokken. Een jaar later zullen de Belgen opnieuw indruk willen maken op eigen bodem en hun eerste overwinning van 2022 willen boeken.

Naast de ervaren teams #11 en #8 in de Hyundai Motorsport line-up is er het duo Oliver Solberg en Elliott Edmondson. Nadat ze de vorige keer in Finland voortijdig aan hun einde kwamen, is het duo nu in België gefocust op het vermijden van problemen en het voltooien van alle 20 etappes op de uitdagende 281,58 km lange route.

Plaatsvervangend teamdirecteur Julien Moncet: “Hoewel het een korte ommezwaai is ten opzichte van het laatste evenement, nemen we veel vertrouwen mee naar België. De overwinning in de Rally Finland heeft aangetoond dat de Hyundai i20 N Rally1 betrouwbaar en competitief is, en zeker in staat is om rally’s te winnen. We hebben vorig jaar ook goed gepresteerd in Ieper, met Thierry en Martijn aan de leiding voor een uitstekende 1-2 finish op hun thuiswedstrijd. Ons tempo op asfalt tijdens de Croatia Rally was sterk, dus we hopen dat we die snelheid volgend weekend op een vergelijkbare ondergrond kunnen evenaren. Voor Oliver is het een nieuwe kans om te leren en zich te verbeteren. Als onderdeel van zijn opvoeding moeten we hem zoveel mogelijk tijd in de auto geven. Natuurlijk zullen de drie dagen van etappes moeilijk worden; de wegen zijn veeleisend en het veld is zoals altijd ongelooflijk sterk. Ons doel is echter om een positief momentum binnen het team te blijven opbouwen en opnieuw voor de bovenste trede van het podium te strijden.”

Ott Tänak:“We gaan naar België na onze overwinning in Finland, wat zeker een goede morele boost was voor het team. Ieper is een unieke asfaltrally, die er op papier vrij eenvoudig uitziet – veel rechte stukken en kruispunten, en niet zo veel soorten bochten. In werkelijkheid is het een heel lastige rally, omdat de kruispunten en het couperen verschillend zijn en het heel veeleisend kan zijn, vooral als het weer wisselvallig is. Je moet veel vertrouwen hebben in de bochten en een stabiele auto. Vermogen zal ook heel belangrijk zijn bij de acceleratie vanaf lage snelheid. We zullen proberen om het momentum van Finland vast te houden, ook al is het een heel ander soort rally.”

Thierry Neuville:“Ypres Rally Belgium, onze thuisrally, is waarschijnlijk het evenement waar we het meest naar uitkijken in het seizoen. Ik heb goede herinneringen aan vorig jaar, en ook aan vorige bezoeken toen het nog deel uitmaakte van het IRC. Ik kan niet wachten om terug te komen. We gaan eindelijk weer naar asfalt na een reeks lastige rally’s op gravel. We hopen opnieuw te winnen voor de lokale toeschouwers, fans, supporters en familieleden; we zullen zeker gemotiveerd zijn en klaar om ons best te doen. Er is maar één doel: onze overwinning van vorig jaar herhalen. Het zal niet gemakkelijk zijn, want de concurrentie is zo zwaar. We zullen alles op alles moeten zetten om competitief te zijn.”

Oliver Solberg:“De teleurstelling van de Rally Finland was groot, dus ik ben vastbesloten om daar snel van terug te komen. Tegelijkertijd was het geweldig om alle glimlachen en feestelijkheden te zien na de overwinning van het team. De meisjes en jongens in Alzenau hebben hier zo hard voor gewerkt. Ieper is het volgende en het is een heel specifiek evenement op de kalender, veel couperen en modder maken het een van de lastigste asfaltevenementen. Ik heb er goede herinneringen aan vorig jaar, toen ik aan de leiding reed in WRC2. Dit jaar zit ik natuurlijk in de Rally1-auto en dat wordt een nieuwe uitdaging, maar ik zal proberen om snel te gaan. Je hebt een precieze auto nodig voor de smalle wegen, en een auto die makkelijk te besturen is met alle bezuinigingen. Het belangrijkste is dat we niet voor verrassingen komen te staan.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws