De uitdaging

De Ardeca Ypres Rally 2022 biedt een unieke uitdaging voor de deelnemers aan het World Rally Championship. Er wordt diep gesneden in de bochten, hard geremd en de acceleraties zijn indrukwekkend.

De Ypres Rally telt voor het tweede jaar op rij mee voor het WRC. Vorig jaar had Thierry Neuville een thuisvoordeel en Craig Breen had meer ervaring in de Westhoek dan de andere rijders. Dat was te zien in de uitslag met een 1-2 voor het ervaren duo.

Dit jaar kan het anders zijn met de nieuwe auto’s, zeker omdat er wisselvallig weer wordt aangekondigd. Dat kan de gemiddelde snelheid van de wedstrijd bepalen. We zullen zien of die hoger of lager ligt dan het gemiddelde van 114,2 km/h van vorig jaar.

“Er zijn veel rechte stukken en haakse bochten, dus we hebben zware remzones en lange acceleraties. Dan haal je zeker profijt uit het hybride system. Het geeft je meer vermogen,” aldus Thierry Neuville voor de rally.
Welshman, Elfyn Evans verklaart dat de hybride auto’s ook meer wegen, wat natuurlijk invloed heeft op de remzones.

“Natuurlijk zijn de auto’s zwaarder,” vertelt de Toyota-rijder. “Dat is niet handig bij het remmen, maar bij het uitkomen van de bochten kunnen we de energie die we regeneren gebruiken als boost.”

Craig Breen, rijder bij M-Sport, vertelt dat de proeven heel verraderlijk zijn: “Dikkebus wordt deze keer in omgekeerde richting verreden. Wanneer je jarenlang een proef in de andere richting hebt afgewerkt, is het vreemd om toeschouwers op andere plaatsen te zien staan.”

Er wordt ook regen aangekondigd. Daardoor zullen de wegen verraderlijk glad zijn en het wisselvallige weer kan de bandenkeuze extra lasting maken. Een mooie uitdaging voor de beste rallyrijders ter wereld!

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws