Nicola Stampaert: finish halen bracht veel voldoening

Nicola Stampaert was één van de vele Vlaamse rijders aan de start van de Ardeca Ypres Rally.

“Na de heropbouw van onze Fiesta in de ateliers van Pieter Tsjoen Racing keken we reikhalzend uit naar deze WK-manche in eigen land.

Op maandag hadden we samen met het team een testsessie in de gemeente Alveringem waar we de setup van de wagen zo goed mogelijk konden aanpassen aan de Ieperse wegen.

Dinsdag & woensdag 2 lange dagen van verkenningen voor de boeg om donderdagavond de rally aan te vatten op de Shakedown van Nieuwkerke! Na 2 goede runs begon de nacht te vallen en besloten we bij de 3de run geen onnodige risico’s te nemen door de beperkte zichtbaarheid zonder onze lichtbak erop vooraan. Vrijdagmorgen begonnen we aan het echte werk, 8 proeven die direct het verraderlijke parcours bloot hadden gelegd. De snelheid vooraan van de WK-piloten was enorm en de wegen werden na hun passages nog vuiler dan we vooraf hadden ingeschat. Ieper met zijn diepe grachten straft elk foutje direct af. Te overmoedig of ons laten verleiden om veel sneller te gaan rijden was niet aan de orde. 3 dagen volop rijden, kilometers maken, analyseren, parcourskennis opbouwen gaat niet als we de eerste dag op ons dak in de sloot liggen. We sluiten de eerste dag af op een 47ste plaats algemeen en 25ste in onze klasse WRC2.

De tweede wedstrijddag op zaterdag was alsnog verraderlijker, we merkten op de proeven Reninge & Dikkebus een ware veldslag op waar vele deelnemers zich lieten verrassen aan één van de vele valkuilen langs het parcours. Vanaf de namiddagsessie hadden we enkele aanpassingen gemaakt waardoor de rust in de wagen optimaal was en we ons volop konden concentreren op het vervolg van de wedstrijd. Op zaterdagavond stonden we 36ste algemeen en 20ste in onze klasse WRC2.

Zondagmorgen met nog 4 proeven te gaan was uitrijden uiteraard het objectief. Op de voorlaatste proef hadden we plots nog remdrukverlies achteraan door een lekkende remleiding linksachter. Tijdens de verbindingsrit naar de afsluitende proef op de Kemmelberg konden we het euvel zelf verhelpen en de remleiding afsluiten met de hulp van enkele collega-rijders. Achteraf bleken we nog een seconde sneller te zijn dan bij de eerste passage dus veel hinder heeft ons dat niet gebracht. We konden nog enkele plaatsen willen en werden 33e algemeen en 20e WRC2 wagen.

Het spreekt voor zich dat de finish van dit fantastisch evenement halen heel veel voldoening geeft, en dat de vele voorbereidingen & energie die we erin steken het dubbel en dik waard zijn. Mede dankzij het professionalisme van het PTR team, de omkadering, de tips & tricks van ervaren mensen rondom ons, een perfecte wagen die tijdens bijzonder zware omstandigheden bleef functioneren, kunnen we spreken van een heel geslaagde rally die ons veel vertrouwen geeft voor de volgende wedstrijden.

Rest ons nog een groot woord van dankbaarheid aan alle mensen die ons hebben bijgestaan afgelopen week, onze sponsors die we een hele week lang in the picture mochten zetten en niet te vergeten onze talloze vrienden en supporters langs het parcours! Het was puur genieten. De sfeer in en rond de wagen is absoluut top en zorgt voor een enorme boost naar de toekomst.

Onze volgende wedstrijd staat gepland op 1 & 2 september, de Omloop van Vlaanderen in Roeselare. Vorig jaar eindigden we daar voor het eerst in de top 10 van het BK, dit willen we minstens nog eens overdoen.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws