Ieper was “grand cru” editie volgens Frederic Berville

“Ik had zeker een goede voorbereiding annex shakedown voor en op de Ardeca Ypres Rally, samen met mijn Deense co-pilote Ditte Kammersgaard” opent Frederic Berville. “Op de openingsproef vrijdag in Vleteren zat ik niet meteen in het juiste ritme. Niet zo verwonderlijk als je weet dat ik een jaar inactief was, de 500 meters in de Monteberg niet meegerekend. De volgende proef in Westouter-Boeschepe maakte ik een foutje dat me vlug een 40-tal seconden kostte. Dat in combinatie met een heel sterk gestarte Manuel Merlevede (Peugeot 208) deed me besluiten om vooral de tweede plaats in de klasse R2 veilig te stellen, iets wat ons lukte.
Niet zonder slag of stoot, want de twee laatste zondagproeven hadden we geen alternator meer en viel de elektronische servo uit. Het was serieus werken achter het stuur, we verloren wel wat plaatsen in het algemeen klassement, maar de doelstelling bleef behouden. We konden onze Opel Adam over het eindpodium brengen in Ieper als 2de R2, dus missie geslaagd.”
Frederic was vol lof over de organisatie van de Ardeca Ypres Rally. “Het was mijn 17e deelname in Ieper, en ik durf dit gerust een ‘grand cru’ editie noemen. Dergelijke wedstrijd beleven als piloot was echt fantastisch. Zelfs de hulp onder elkaar bij de rijders was super. Dit was echt nog eens een ‘old school’ rally. Toen we aankwamen bij het ongeval zaterdagavond van Aaron Ollevier en Steven Santy (Peugeot 208), werkte het veiligheidsplan perfect en in nog geen vijf minuten stond de ziekenwagen op de plaats van het onheil. Het systeem dat Ieper gebruikt zou gewoonweg in iedere wedstrijd moeten aanwezig zijn.
Ik hoorde enkele van de WRC-toppers klagen over het grind op het parcours. Ze moesten eens weten wat zij op de weg gooiden bij hun doortocht. Toen wij doorkwamen leek het of ze net een hele vrachtwagen op de weg hadden gekieperd. Probeer dan maar eens de ideale lijn te vinden om de wagen op de baan te houden.
Als decompressie na de rally nam ik deze week deel aan de internationale wandeltocht ‘Vierdaagse van de IJzer’. Qua rally wordt het misschien uitkijken naar Kortrijk, waar ik net als in de Monteberg aan de start zou komen met Arthur, de zoon van Pieter Vyncke, co van Bernd Casier.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws