Twee nieuwe winnaars en een eerste kampioen

Vier weken na het bezoek van de Porsche Carrera Cup Benelux aan de zeer druk bijgewoonde JACK’s Racing Day in Assen, was het dit weekend tijd voor de voorlaatste meeting van het intense seizoen en dat op het F1-circuit van Barcelona tijdens de Spaanse manche van de European Le Mans Series. De afwezigheid van puntenleider Harry King, die in Spa-Francorchamps in de Porsche Mobil 1 Supercup uitkwam, maakte dat de kaarten behoorlijk door elkaar geschud werden, met name in de Pro-categorie van de snelste merkencup van de Benelux. De namen van de polesitters, Glenn van Parijs (NGT Racing) en Ghislain Cordeel (GP Elite) waren nog enigszins te verwachten, maar zeker niet iedereen had op zeges van diezelfde Cordeel en Xavier Maassen gegokt. De eindstrijd in Hockenheim volgt op 7, 8 en 9 oktober en Glenn van Parijs komt met twee tweede plaatsen terug tot op negen punten van puntenleider Harry King. In Pro-Am mogen we de champagne wel al bovenhalen, want een jaar na zijn titel in de categorie ‘Am’, is Jan Lauryssen nu al zeker van de titel in Pro-Am en dat amper in zijn tweede seizoen in de autosport!

Barcelona zorgde voor mooie autosport en twee nieuwe winnaars in het seizoen 2022 van de Porsche Carrera Cup Benelux. In de eerste wedstrijd nam Ghislain Cordeel een kanonstart en ondanks enorme druk, een hele race lang, van Glenn van Parijs, tekende de jongeman uit Temse voor zijn eerste zege van het seizoen en zijn eerste ooit in de Porsche Carrera Cup Benelux. Cordeel was dan ook tevreden: “Deze overwinning smaakt naar meer en geeft me heel wat vertrouwen bij, na een seizoen dat op zich al erg goed was. Ik nam een sterke start, heb een kleine voorsprong kunnen vergaren en daarna heb ik de race kunnen managen. Met dank aan iedereen die aan deze zege heeft meegewerkt!” ​

Achter Cordeel en van Parijs, die op drie tienden tweede werd, verliep de eindfase van de race intens. Jan Lauryssen pakte zijn eerste algemene podium van het seizoen en was uiteraard goed voor de zege in Pro-Am. Sam Dejonghe (#TeamPGZ by RedAnt Racing) kwam als vierde over de meet, voor de winnaar in ‘Am’, Jaume Font, een prachtige prestatie voor de thuisrijder. Noteren we ook dat Didier Glorieux (Speedlover) en Tom Boonen (#TeamPGZ by RedAnt Racing) het podium in Pro-Am mee op mochten en dat Stijn Lowette (NGT Racing) en rookie Giovanni Scamardi (DUWO Racing) dat deden in ‘Am’.

Maassen na vier seizoenen weer naar winst

De tweede race was op zijn minst even onderhoudend voor de fans en toeschouwers als de eerste afspraak op zaterdagochtend. Glenn van Parijs nam een kanonstart van op de vierde plaats, maar in zijn rush naar voren liep het heel even fout wat zich in een tijdstraf van vijf seconden vertaalde. Dat was voldoende voor routinier en tweevoudig kampioen Xavier Maassen om zijn eerste zege van het seizoen op zak te steken, zijn eerste overwinning sinds 2018 ook. Achter de leiders werd Sam Dejonghe nu derde, voor Jan Lauryssen. Die laatste won uiteraard in Pro-Am voor Didier Glorieux en is zo zeker van zijn titel. Sébastien Lajoux tikte knap als vijfde aan en was zo primus in ‘Am’. Jaume Font en Stijn Lowette mochten als tweede en derde mee het podium op.

Xavier Maassen: “Wat een geweldig gevoel om na een paar jaar weer op het hoogste podium te mogen staan. Het team #TeamPGZ by RedAnt Racing en mijn ingenieur hadden de zaak echt voor elkaar want de Porsche was enorm goed tijdens de race. We hebben de juiste keuzes gemaakt en het resultaat is er. Ik heb hier enorm van genoten en het is een motivatie voor de finale van het seizoen in Hockenheim.”

Jan Lauryssen: “Dit is zo een geweldig seizoen, met een zesde en een zevende zege in tien wedstrijden, mijn eerste algemene podium in de Porsche Carrera Cup Benelux en uiteraard de titel in de klasse, een jaar na mijn titel in ‘Am’ in dit mooie kampioenschap. Maar ik heb ook enorm van de races op zich genoten, met vooral een heerlijk gevecht met Sam Dejonghe in de tweede race. Met dank ook aan mijn team Q1 Trackracing dat een schitterende Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – klaarzette en dit smaakt naar meer!” ​ ​

Noteren we nog de zeges van Rik Koen (Parker Revs Motorsport) en Lucas Van Eijndhoven (JW Raceservice) in de Rookie-categorie.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws